Voorjaarsschoonmaak: detoxen (Blog!)

De lente wordt gekenmerkt door een nieuw begin, weer naar buiten treden, geboorte en groei. De traditionele voorjaarsschoonmaak is nog steeds bij velen een jaarlijks terugkerende gewoonte. De lente is ook de meest aangewezen tijd om te detoxen, het populaire woord voor een reinigingskuur, waarbij sapvasten het meest wordt toegepast.

Hierbij wordt  gedurende een beperkte tijd (maximaal een week, maar begin met drie dagen) slechts een beperkte hoeveelheid sappen van groente en fruit gedronken met daarnaast alleen water en kruidenthee. Voorafgaande aan de vastenperiode wordt de voedselinname gedurende een aantal dagen afgebouwd (de afbouw) en na de vastenperiode weer geleidelijk opgebouwd (de opbouw). De op- en afbouw zijn een vast onderdeel van de totale sapvastenkuur en moeten niet overgeslagen worden.Henny de Lint

Mogelijkheden zijn:

  • Zelf smoothies met staafmixer of blender maken van biologisch-dynamische groenten en fruit. Als je sap maakt, met een sapcentrifuge, slowjuicer of citruspers, blijven veel vezels en waardevolle stoffen achter in de pulp en dat moet niet.
  • Biologisch-dynamische sappen kopen, waarbij de voorkeur uitgaat naar melkzuur gefermenteerde groentesappen.
  • Sapvastenkuurdoos van Luna e Terra kopen in Natuurwinkel. Het grote voordeel hiervan is dat er een handig boekje inzit met alle achtergrondinformatie inclusief de op- en afbouwfase. Hierin staat ook wie beter niet kan sapvasten.

Tip: doe in ieder glas sap iets van vet: bijvoorbeeld lekkere (noten)olie of room. De reiniging via gal blijft dan behouden.

Sapvasten is zeker niet voor iedereen aan te bevelen, want je moet er echt aan toe zijn zowel lichamelijk als geestelijk en niet gaan doen om alleen af te vallen. Betere natuurvoedingsgewoonten na de kuur zijn ook een must.

Een paar weken hoofdzakelijk basische voeding (groenten, fruit, kiemen en vloeibare zuivelproducten) en minder zure voeding (vlees, vis, ei, soja) kan ook als voorjaarsschoonmaak dienen en daar zijn extra basische supplementen niet bij nodig.

Henny de Lint

Henny de Lint, diëtiste en natuuvoedingsdeskundige bij www.natudis.nl

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *