Waarom is de Limu-boon van Moyee Coffee zo speciaal?

moyee-coffee-limu

Radically Good Coffee: biologisch, 100% Arabica single estate & fair trade

Juni, Ethiopië – Het team van Moyee Coffee trekt door de prachtige heuvels van Jimma, Ethiopië, luisterend en toekomstplannen besprekend met hun FairChain koffieboeren. Onderwerp van de gesprekken? De Limu koffieboon. De Limu boon is de basis van alle Moyee-koffie, en dat is niet voor niets: deze koffieboon behoort al jarenlang tot de absolute top van de beste Afrikaanse bonen.

Terwijl het team de hitte trotseert, als ook de apen en de buitengewoon prachtige omgeving, lijkt het ons interessant jou een korte master class te geven over waarom de Limu boon zo belangrijk voor de missie van Moyee is.

Koffiespecialisten weten hoe belangrijk geografische ligging is voor de smaak van de koffie. Latijn-Amerikaanse koffie hebben een nootachtige smaak met chocolade-nuances, terwijl je in Aziatische koffie meer tonen van kruiden en specerijen proeft. Afrikaanse koffiesoorten daartegen, zijn fruitig en intens.

Natuurlijk zijn er veel meer factoren die de kwaliteit en de smaak van de koffie bepalen. Denk maar ’s aan de hoeveelheid schaduw en de mate van bemesting. Maar niets is meer bepalend dan de hoogte waarop de koffiebonen groeien. Hoe hoger, des te aromatischer en smaakvoller. Een gemiddelde hoeveelheid regen, zon en een stabiele temperatuur rond de 22 graden Celsius zorgen ervoor dat koffiebonen geleidelijk rijpt.

moyee-coffeeWat ons terugbrengt bij de Limu boon. In de bossen van Beletta, hoog in de bergen van Ethiopië, groeien de Limu koffiebonen onder bijna-perfecte (okay, perfecte) condities. Wat de bossen van Beletta speciaal maakt, zijn de bossen zélf, die voor de ideale schaduw en bescherming tegen de zon zorgen. En dat is te proeven! De Limu scoort elke keer weer erg hoog in internationale competities, en zelfs veel hoger dan de score van 85 om het dan een speciality coffee te mogen noemen.

Goed, nu weet je dus waarom het team van Moyee met de Limu koffieboeren in de Beletta bossen in gesprek is. Moyee Coffee is natuurlijk niet de enige partij die geïnteresseerd is in de Limu koffiebonen, maar wel de enige die het dubbele (!) dan de gangbare Fairtrade-prijs aan de koffieboeren geeft.
En afgaand op het aantal aanvragen van koffieplantages uit die regio om hun ook te bezoeken, lijkt het erop dat Moyee Coffee in de picture is bij heel veel koffieboeren in de regio.
De revolutie groeit!

(vertaald vanuit het Engels; de blog werd eerder gepubliceerd op de site van Moyee Coffee)

Lees ook:
>  Revolutie in je koffiekopje!
>  Buy One, Get One Free!

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *