Wat eet Froukje Jansen vandaag?

De Betere Lunch met Froukje Jansen.

“Maar ik kan helemaal niet zo goed koken hoor…”, verontschuldigt de spontane en beeldschone programmamaker, yogadocente en medebestuurslid van het Natuurcollege zich, als ik haar vraag of ze het leuk vindt samen haar lievelingsgerecht te maken. Kletskoek. Een kwartier later staan er rijkelijk belegde hummusbroodjes met drie grote glazen versgeperst groentesap op tafel.

Hummusbroodjes door Froukje Jansen

Door: Mariska Gunsing
Foto’s: Tom van de Beek

Aanstaande zaterdag presenteert Froukje het Global Mala Festival, een benefietfestival voor het Braziliaanse regenwoud dat Natural Yoga organiseert in NH Hotel Krasnapolsky Amsterdam. “Ik geloof dat we onderdeel zijn van de grote gemeenschap van al het leven op aarde; dat niets op zichzelf staat. Dit festival herinnert mensen daaraan.” Froukjes liefde voor de natuur straalt door in alles wat ze doet. Zelfs als ze – naar eigen zeggen ‘simpele’ – 100% biologische broodjes hummus klaarmaakt:

Hummusbroodjes met alfalfa, tuinkers en een groen sapje

Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 3

Ingrediënten voor het groene sapje:
– 5 appels
– Lekker groot stuk gember
– 5 handen jonge spinazie
– 1 limoen
– 2 citroenen
– 2 komkommers
– Eventueel 3 eetlepels rauwe camu camu poeder

Bereiding van het groene sapje:
1. Schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snijd ze in stukken. Doe dit ook met de komkommers.
3. Gooi deze samen met het stuk gember, de jonge spinazieblaadjes, komkommers en het vruchtvlees van de limoen en citroenen door de sapcentrifuge.
4. Giet het sap in drie grote glazen en roer door elke glas eventueel nog een eetlepel rauwe camu camu poeder. Froukje: “De camu camu bes groeit langs de oevers van de Amazonerivier en staat bekend als de vrucht met het hoogste vitamine C gehalte op aarde”.

Froukje maakt groene sapjes

Ingrediënten voor de broodjes:
– 6 sneetjes speltbrood
– Hummus
– Bakje cherrytomaatjes
– Verse tuinkers
– Verse alfalfa
– Rucola en/of krulandijvie
– Pijnboompitjes
– Zeezout
– Peper
– Olijfolie

Bereiding van de broodjes:
1. Rooster de pijnboompitjes in een pannetje.
2. Rooster de sneetjes speltbrood licht in een broodrooster.
3. Besmeer ze met een dikke laag hummus.
4. Snijd twaalf cherrytomaatjes in plakjes en verdeel deze over de broodjes.
5. Leg op elk broodje een plukje tuinkers en alfalfa. Deze subtiele broodversierders zorgen niet alleen voor een frispittige bite, ze zijn ook nog eens een geweldige vleesvervanger door hun schat aan eiwitten, kalium en calcium.
6. Garneer de broodjes met een paar blaadjes rucola en / of krulandijvie en pijnboompitjes. Krulandijvie lijkt qua vorm veel op rucola, maar heeft een mildere smaak. Beide groenten zijn volgens de Groente- en Fruitkalender van Milieucentraal een energiezuinige keuze in september.
7. Breng alles op smaak met een scheutje olijfolie, zeezout en gemalen peper.

Wat eet Froukje Jansen vandaag?

Enjoy en een zonnige groet,

Froukje, Tom en Mariska

De Betere Wijn
Tom van de Beek at gezellig een hummusbroodje met ons mee en schoot meteen wat mooie plaatjes van Froukje met onze Betere Wijn, die vandaag werd gelanceerd in de grootste biosuper van Nederland.

Als je deze biologische Franse wijn koopt, doneer je automatisch een deel aan Tom’s online campagne Beeing, dat onderdeel is van zijn stichting The Tipping Point. Beeing streeft ernaar Nederlanders bewust te maken van de noodzaak de bij te redden, door bijvoorbeeld cursussen urban beekeeping te organiseren.

Froukje met De Betere Wijn

De smaak te pakken? Dit receptinterview is onderdeel van de zonnige smaakbommetjesrubriek. Klik hier voor een overzicht van meer kleurrijke vegetarische en veganistische gerechten met seizoensgroenten en -fruit in de hoofdrol.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *