Laatst bijgewerkt op 17 juni 2014
Laatste update op 17 juni 2014
Zonnig smaakbommetje #16.
Men neme een simpele doch zoetsappige Hollandsche appel. Men zette hem op het snijplankje in de Natural Treats & Beats tent op het Magneetfestival. En voor men er erg in heeft, steelt hij de show in een frisse linzensalade. De mensen achter – en vooral ook bezoekers van – dit natuurvriendelijke crowd sourcing festival weten van de meest simpele dingen iets magisch te maken. Verras jezelf en kom eens een dansje met me wagen en/of gooi een appeltje door je linzen:
Zoete linzensalade met appel en avocado
Bereidingstijd: 45 minuten
Aantal personen: 2
Ingrediënten:
– 100 gram ongekookte Depuis linzen
– Gedroogde tijm
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 appel
– 1 avocado
– 200 gram tofu
– Pijnboompitten
– 1 eetlepel sojasaus
– 1 eetlepel kerrie masala
– 1 eetlepel mosterd
– 1 eetlepel honing
– 1 eetlepel azijn
– Halve citroen
Bereiding:
1. Kook 100 gram Depuis linzen in 200 milliliter water met wat gedroogde tijm en een snufje gemalen peper in 30 minuten gaar.
2. Meng de kerrie masala met de sojasaus en een eetlepel geurloze gesmolten kokosolie in een kommetje. Heb je dat laatste niet in huis, dan werkt olijfolie ook prima.
3. Snijd de tofu in kleine blokjes en vermeng deze met de kerriemarinade. Bak de tofu gedurende 20 minuten op laag vuur in een pan met een goede antiaanbaklaag.
4. Snijd de ui in ringen en bak deze met twee fijngesneden of geperste teentjes knoflook in de pan bij de tofu.
5. Rooster twee handjes pijnboompitten in een apart pannetje of in de oven.
6. Meng de honing met de mosterd, azijn en het sap van de halve citroen tot een dressing. Voorkom dat er pitjes van de citroen in de dressing terecht komen.
7. Schil de appel, snijd hem in kleine blokjes en meng deze met de honingmosterddressing.
8. Giet de linzen af en meng ze met de appels en dressing in een kom. Verdeel dit over twee diepe borden
9. Schep de gebakken tofu, uitjes en knoflook op de linzen.
10. Snijd de avocado in de lengte door de helft, draai de helften in tegenovergestelde richting van elkaar af en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in langwerpige stukken en verdeel de helften over de twee borden.
11. Garneer het geheel met de geroosterde pijnboompitjes.
Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Heerlijk om te merken dat festivals steeds natuurvriendelijker worden. Boom Festival in Barcelona is bijvoorbeeld geheel CO2-neutraal. Welcome To The Future was een van de eerste Nederlandse festivals dat een statiegeldsysteem gebruikte en een vrijwilligersdag in het Twiske organiseerde om haar bezoekers op een toegankelijke manier bewust te maken van het belang van duurzaamheid. Een grote positieve bijkomstigheid is dat het eten op veel festivals ook steeds puurder, eerlijker en smaakvoller wordt. Inspiratie voor dit recept heb ik bijvoorbeeld opgedaan bij een van de vele vegetarische en biologische eettentjes op Melt! Festival in Oost-Duitsland.
Enjoy en een zonnige groet,
Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie
Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.
Lees ook:
> Wat eten we vandaag? Rode Kool!
> Wat eten we vandaag? Rucola!