Wat eten we vandaag? Broccolikiemen


Zonnig smaakbommetje #7.

Babybroccoli is een ware verrassing in ieder gerecht dat wat extra ‘shine’ of juist een blusser kan gebruiken. Ik heb altijd het gevoel dat er extra energie in kiemen zit, omdat er uiteindelijk een hele broccoliplant uit groeit. Dat gevoel ligt niet ver van de wetenschappelijke waarheid: broccolikiemen bevatten twintig tot vijftig keer meer sulforafaan dan een ‘volwassen’ broccolistronk. Dit is een superantioxidant dat zorgt voor ijzersterke cellen en dus een krachtig afweersysteem.

smaakbommetje broccolikiemen

Knoflookrijst met broccolikiemen en gerookte tempehBereidingstijd: 45 minuten

Aantal personen: 2

Ingrediënten: 

– 150 gram zilvervliesrijst

– 170 gram gerookte tempeh

– Broccolikiemen

– 3 teentjes knoflook

- 2 uien

- 3 eetlepels sojasaus

- 2 theelepels kerrie masala

- OlijfolieBereiding:

1. Was de zilvervliesrijst en kook deze in 300 milliliter water op middelhoog vuur in 45 minuten gaar. Blijf er regelmatig in roeren, want doordat de rijst droogkookt koekt hij snel aan.
2. Pel de knoflook en uien. Snijd de uien in halve maantjes.

3. Snijd de tempeh in de lengte door de helft en vervolgens in plakjes van een centimeter dik.

mariska broccolikiempjes

4. Maak een marinade van de sojasaus, kerrie masala en drie eetlepels olijfolie. Pers de knoflook en roer dit met de blokjes tempeh door de marinade.

mariska broccolikiempjes5. Roerbak de uien in een scheutje olijfolie tot ze glazig zien.

6. Gooi de gemarineerde tempeh erbij en roerbak tot het een krokant en knapperig geheel is. 

7. Voeg tenslotte de rijst toe en roer dit door het tempehmengsel tot het de kleur van de marinade heeft opgenomen. 
8. Schep alles in een plastic bakje of kommetje en druk het geheel goed aan. Zet deze op z’n kop op een bord: kunstwerkje!

9. Garneer het geheel met verse biologische broccolikiemen. Deze vind je al voor een euro bij de doorsnee natuurwinkel of grotere supermarkten. 


Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Culinair cultuurbarbaar of niet, stiekem is dit gerecht bizar lekker met de zoetzurige biologische ketchup van Heinz.mariska broccolikiempjes

mariska broccolikiempjes

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing

Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes

Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> #6: Snackworteltjes!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *