Wat eten we vandaag? Dadels!

Zonnig smaakbommetje #28.

Voor elk gerecht waar je medjool dadels in verwerkt, mag je van mij het bijvoeglijk naamwoord ‘koningen’ zetten. Koningentoetje, koningentaart, koningenbroodje, koningensalade… In Marokko – waar ze oorspronkelijk groeien – werden ze vroeger namelijk aan koninklijke gastheren geserveerd. Daarnaast ben je gewoon een koning als je dadels in plaats van (kristal)suiker gebruikt om je gerecht zoet te maken. De zachte dadelpalmvruchten maken je lichaam namelijk blij met extra calcium, foliumzuur, ijzer en vitamine A, B en K. Vandaag leer ik jullie hoe je een koningenontbijt maakt:

Luxe appelpap met dadels

Luxe appelpap met dadels

Zelf ben ik niet zo dol op recepten die beginnen met: “laat de havermout een nachtje weken”. Want als ik een recept opzoek, wil ik het wel binnen een half uur kunnen maken en oppeuzelen. Dit recept kun je zo makkelijk maken als je zelf wil: je kunt de rauwe havermout 15 minuten op middelhoog vuur koken tot het er lekker pappig uitziet. Als het resultaat een succes is, bespaar je jezelf voor de volgende keer tijd en moeite: laat de havermout een nachtje weken in kokend heet water. Dan hoef je de volgende ochtend alleen nog de vulling toe te voegen en het geheel een paar minuten op te warmen

Bereidingstijd: 10 tot 20 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– Groene of witte thee
– Gebroken lijnzaad
– 1 kopje havermout
– 4 medjool dadels
– 1 appel
– 4 walnoten in dop
– Pompoen- en zonnebloempitten
– Kaneel
– Honing

Bereiding:
1. Zet een pot groene of witte thee. Laat de havermout hier een nachtje in weken, of als je niet kunt wachten op je koningenontbijt: kook het gedurende 15 minuten op een middelhoog vuur.
2. Schil ondertussen de appel en rasp hem fijn.

appel raspen

3. Snijd de dadels in kleine stukjes en verwijder de pitten.
4. Doe de dadels met twee eetlepels gebroken lijnzaad in de pap en breng het geheel zachtjes aan de kook. Blijf goed roeren om te voorkomen dat het aankoekt.
5. Kraak de walnoten en voeg deze samen met de geraspte appel toe aan de pap. Roer alles goed door en laat nog heel even sudderen. Als de pap te dik wordt, doe je er nog een beetje hete thee of kokend water bij.
6. Schep de pap in twee diepe borden of kommen en garneer het geheel met een paar pompoen- en zonnebloempitten, een snufje kaneel en een scheutje honing.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Zen Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Meer trek in…
> Spruiten?
> Paksoi?

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *