Wat eten we vandaag? Granaatappel!


Zonnig smaakbommetje #24
.

De hele buurt mocht meegenieten van mijn eerste ‘expeditie granaatappel’: “Bommen en granaten, 600 eetbare robijnen! Hoe kan zoiets esthetisch volmaakts zomaar in de natuur groeien?!” De hele familie móést een paar pitjes van dit godsgeschenk proeven. Ik kijk er niet van op dat deze tot de verbeelding sprekende vrucht al eeuwen in vele culturen symbool staat voor vruchtbaarheid en voorspoed. Ook hedendaagse wetenschappers zijn groot fan: de ene onderzoeker na de andere concludeert dat granaatappels eten positief effect heeft op ons hart, seksleven en eventuele ouderdomskwaaltjes.

Granaatappelrisotto

Granaatappelrisotto

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 1 granaatappel
– 150 gram risottorijst

Risottorijst

– 1 rode ui
– 2 teentjes knoflook
– Verse peterselie
– Groentebouillon

Biologische groentebouillon

– Een half glas rode wijn
– 1 citroen
– Olijfolie

Bereiding:
1. Los een groentebouillonblokje op in 500 milliliter kokend water.
2. Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan en bak hierin de rijst gedurende één minuut op middelhoog vuur tot het glazig ziet.
3. Schenk een glas rode wijn in. Een scheutje door de rijst. Een slokje voor jezelf. Een scheutje door de rijst. Een slokje voor jezelf. Ga zo door tot alles door de rijst is opgenomen of tot je (zoals in mijn geval) dubbel gaat zien.

Wijnrisotto

4. Giet vervolgens een scheutje groentebouillon bij de rijst. Roer door de rijst tot de bouillon is opgenomen en giet er dan nog een scheutje bij. Ga zo door tot de rijst alle bouillon heeft opgeslurpt.
5. Pel ondertussen de rode ui en knoflook en snijd beiden fijn.
6. Maak voorzichtig een snee in de granaatappel en ‘breek’ hem voorzichtig open. Verwijder de witte velletjes die over de rode pitjes zitten. Maak de pitjes zachtjes los met je vingers en houd ze apart.

600 eetbare robijnen!

7. Houd een paar stukjes peterselie achter voor de garnering en snijd de rest fijn.
8. Knijp het citroensap uit de citroen en verwijder de pitjes die in het sap zijn geschoten.
9. Roer de rode ui, knoflook, peterselie en het citroensap door de risotto en laat het geheel nog een paar minuutjes warm worden.
10. Verdeel de risotto over twee borden en garneer ten slotte met de granaatappelpitjes en peterselie.

Granaatappelrisotto

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:

> Wat eet Froukje Jansen vandaag?
> Wat eten we vandaag? Aubergine!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.