Wat eten we vandaag? Kersen!

Zonnig smaakbommetje #3.

Elke nieuwe dag is een reden voor een feestje. Vandaag is er op de redactie van De Betere Wereld echter extra reden voor een feestje: onze stagiair Thijs sluit zijn stage af. Is er fruit dat een feestelijker karakter heeft dan de kers? Altijd gezellig met z’n tweeën aan een steeltje. Ik hoef jullie vast niet te vertellen dat ze ook belachelijk goed samengaan met chocolade. Maar wisten jullie ook dat ze onweerstaanbaar zijn in een rauwe, veganistische chocoladetaart?

Smaakbommetje

Rauwe, veganistische kersenchocotaart

Er valt een dikke pil te schrijven over alle voordelen van dit godengebak. De dieprode tot paarse kleur van kersen verraadt een hoge dosis anthocyaan [bron], een kleurstof die de groei van kankercellen dwarsboomt. Rauwe cacaopoeder, avocado en kokos behoren tot de zogenaamde superfoods [bron], waar tot nu toe alleen verrekte hippies als ik keihard op tripten. Tegenwoordig winnen ze gelukkig steeds meer aan populariteit. Omdat dit taartje niet in de oven gaat, blijven alle vitaminen en mineralen in volle glorie aanwezig. Een win-winsituatie voor de natuur, de koetjes, kipjes en jezelf, iedereen blij!

Bereidingstijd: 45 minuten

Aantal personen: 10

Ingrediënten voor de bodem:

– 1 kopje cashewnoten en bruine amandelen

– 1 kopje verse medjool dadels

– 2 volle eetlepels kokosolie

– 2 volle eetlepels rauwe cacaopoeder

– Bakje kersenCashewnoten en bruine amandelenIngrediënten voor de topping:

– 2 goed rijpe avocado’s

– 2 goed rijpe bananen

- 2 volle eetlepels kokosolie

– 2 volle eetlepels rauwe cacaopoeder

- Ahornsiroop

Ingrediënten voor de garnering:

– Kokosrasp

- Walnoten

Bereiding:

1. Snijd de cashewnoten en amandelen fijn met een groot broodmes. Gebruik het liefst ongebrande noten, die hebben al hun vitamientjes nog.

2. Ontpit de dadels en snijd ze in vieren. Pas hierbij goed op dat er geen pitten in het taartje terecht komen; de tandenfee heeft het al druk genoeg tegenwoordig.

3. Doe de noten en dadels in een keukenmachine met twee volle eetlepels kokosolie en twee volle eetlepels rauwe cacaopoeder.

Cacao powder

Dit is verkrijgbaar bij de grotere natuurwinkels. Gewone cacaopoeder werkt trouwens ook prima. Je mist dan alleen wel het grote ‘happy-energy’ effect van de rauwe variant. Voor deze taart heb ik een soort van ‘kokosslagroom’ van Biona uitgeprobeerd en ik ben erg tevreden over het resultaat. Daarbij is het goedkoper en praktischer in gebruik dan gewone kokosolie, omdat je het niet eerst hoeft te smelten.

Coconut

4. Laat de keukenmachine net zo lang malen tot er een dik, smeerbaar geheel ontstaat. Doe dit in een taartvorm en druk stevig aan met de achterkant van een lepel.

mix

5. Was de kersen, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Verdeel ze over de bodem. Vergeet er niet af en toe een te snoepen: een voor Thijs, een voor Mariska…Kers

6. Snijd de avocado’s in de lengte doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Pel de banaan en prak deze samen de avocado tot een papje. Doe dit papje in de keukenmachine met ahornsiroop naar smaak. Voeg tenslotte nog twee volle eetlepels kokosroom en twee volle eetlepels rauwe cacao toe.

7. Mix dit in de keukenmachine tot een dikke, smeuïge mousse. Zorg dat er geen brokjes avocado of banaan achterblijven en proef af en toe of de mousse zoet genoeg is. Zo niet, voeg dan nog wat ahornsiroop toe.

8. Giet de mousse over de bodem en maak het glad met de achterkant van een lepel. Strooi er wat kokosrasp overheen en maak er een vrolijk geheel van met stukjes walnoot en kersen.

Kersjes

9. Zet de taart een paar uurtjes – of nog beter: een nachtje – in de koelkast en probeer de verleiding te weerstaan de hele taart in je eentje in een keer naar binnen te werken.

“Share natural food. Share nature, love & happiness!”

Mariska Gunsing

Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes

Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets smaakvols en bewusts wil verwennen, ga ik je inspireren met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een stuk fruit of groente in het zonnetje, dat volgens hun ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar zijn voor de oogst. Omdat ze in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Dag 4 – Munt
> Dag 2 – Rode bieten

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *