Wat eten we vandaag? Krop sla!

Zonnig smaakbommetje #8.

Krop sla is zo’n groente die je altijd wel in de koelkast wil hebben. Je kunt het bij iedere maaltijd serveren als blusser, er juist een hele maaltijdsalade van maken, of … er je tofuburger mee versieren. Deze fosfor- en calciumknaller zorgt voor sterke botten, stralende tanden en een feestje op je bord.

Wat eten we vandaag?

Tofuburgers met geitenkaas
Nooit gedacht dat zelf vegetarische burgers maken zo gemakkelijk én smakelijk zou zijn. Voor een beetje extra ijzer in je burgers kun je er een portie groene groenten als broccoli en erwten doorheen malen.

Bereidingstijd: 45 minuten
Aantal personen: 8

Ingrediënten voor de tofuburgers:
– 500 gram tofu
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 4 eetlepels sojasaus
– 100 gram tomatenpuree
– 125 gram speltmeel
– 3 sneetjes oud volkorenbrood
– Peper
– Olijfolie
Overige ingrediënten:
– 8 afbak(hamburger)broodjes
– Kleine krop sla
– 3 tomaten
– Grove mosterd
– 8 plakjes geitenkaas
– 3 augurken

Bereiding:
1. Ontdoe drie sneetjes oud volkorenbrood van de korst en rooster ze in een broodrooster tot je ze gemakkelijk met de hand kunt verkruimelen tot paneermeel.

wat eten we vandaag?

2. Snijd de tofu in kleine blokjes. Pel de ui en knoflook. Snijd de ui fijn en pers de knoflook fijn in een knoflookpers.

3. Doe de tofu, ui, knoflook, sojasaus, tomatenpuree, het speltmeel en peper naar smaak in een keukenmachine.

Wat eten we vandaag?

4. Mix alles tot een glad deeg.

Wat eten we vandaag?

5. Verwarm de oven voor op 200 graden voor de broodjes. Maak acht middelgrote hamburgers met het tofudeeg en rol ze door het paneermeel. Bak ze in een koekenpan met een flinke scheut olijfolie op middelhoog vuur tot ze goed stevig aanvoelen.

Wat eten we vandaag?

6. Bak de broodjes gedurende vijf minuten in de oven. Zet de oven uit en haal de broodjes er uit. Snijd ze door de helft en beleg ze met plakjes geitenkaas en de tofuburgers. Leg de hamburgers een paar minuten in de nog hete oven; zo bespaar je energie én heb je heerlijk gesmolten geitenkaas over je burgers.

7. Snijd de tomaten en augurken in dunne schijfjes. Snijd de krop sla in reepjes. Haal de burgerbroodjes uit de oven en besmeer de bodem met mosterd. Beleg ze naar smaak met plakjes augurk, tomaat en reepjes sla.

Wat eten we vandaag?

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Voorgesneden ijsbergsla bespaart je misschien twee minuten van je kostbare tijd, maar als de zak de volgende dag niet opgaat kan alles de groenbak in. Als je een krop sla koopt kun je deze blad voor blad afpellen en de rest nog voor langere tijd in de koelkast bewaren. Bovendien blijft op deze manier de voedingswaarde behouden.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Zonnig smaakbommetje #7: broccolikiemen!
> Zonnig smaakbommetje #6: snackworteltjes!
> Zonnig smaakbommetje #5: sperzieboontjes & komkommer!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *