Wat eten we vandaag? Mais!

Zonnig smaakbommetje #18.

Popcorn, tortilla’s, polenta, cornflakes, olie, whisky, bindmiddel, biobrandstof, lijm, duurzaam servies of zelfgemaakte deodorant. Het is allemaal mogelijk met de karakteristiek zoetige, gele korreltjes die zo lekker tussen je tanden blijven steken als je ze van hun kolf smikkelt. De geruchten gaan dat Afrikanen maïsbier brouwen door erin te spugen, zodat het zetmeel wordt omgezet in suikers die na gisting veranderen in alcohol… Misschien geinig om eens te proberen als je toevallig in Afrika bent. Vandaag gebruik ik maïs liever in Mexicaanse burrito’s.

Burrito's met mais en aubergine

Burrito’s met maïs en aubergine

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 4 volkoren wraps
– klein blikje maïs
– klein blikje zwarte bonen
– 1 rode ui
– 1 aubergine
– 1 avocado
– 2 tomaten
– 1 citroen
– 2 teentjes knoflook
– Halve komkommer
– Verse oregano, basilicum en bieslook
– Zongedroogde tomaten kruidenmix

Zongedroogde tomaten mix

Bereiding:
1. Snijd de aubergine in flinterdunne plakjes en bak deze in olijf- of kokosolie in een wokpan.
2. Pel ondertussen de ui en knoflook en snijd ze fijn. Bak ze met de aubergine mee.
3. Gooi de inhoud van het blikje maïs met een beetje van het vocht erbij. Doe hetzelfde met de zwarte bonen. Laat alles een paar minuten pruttelen.
4. Snijd ondertussen de verse kruiden fijn en een van de twee tomaten in blokjes. Wok ook deze kort mee.

Burrito vulling

5. Knijp het sap van de citroen in een bakje en vis de pitjes er uit. Giet het citroensap over de groenten en bestrooi het geheel royaal met de zongedroogde tomaten kruidenmix. Roer goed door en laat pruttelen.
6. Pak ondertussen een pan met een goede antiaanbaklaag en verwarm hier de wraps in.
7. Snijd de avocado in de lengte door de helft, draai de helften in tegenovergestelde richting van elkaar af en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in partjes en bestrooi met een beetje zongedroogde tomaten kruidenmix.

avocado

8. Snijd de overgebleven tomaat en de halve komkommer in dunne plakjes.
9. Vul de opgewarmde wraps met het gekruide groentemengsel, vouw ze dicht en zet ze vast met een satéprikkertje. Serveer met de avocado, tomaat en komkommer ernaast.

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Voor het gemak heb ik in dit recept een blikje biologische maïs van de Appie gebruikt. Als je echt goed bezig wilt zijn, koop je een kolf bij de natuurwinkel, groenteboer of pluk je er een uit eigen tuin. Je kunt ervoor kiezen de kolven naast de burrito’s te serveren en af te kluiven, of de korrels van de kolven te snijden en in de pan te gooien. Minimaïskolfjes zijn sneller klaar dan gewone kolven en praktischer voor in burrito’s. Verwijder de bladeren en draden en kook ze in 10 tot 15 minuten gaar in ruim water met een klein schepje suiker.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Wat eten we vandaag? Knolselderij!
> Wat eten we vandaag? Appel!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.