Wat eten we vandaag? Paprika!

Zonnig smaakbommetje #33.

Je oma wist er vroeger wel raad mee en je opa lustte er wel pap van. Meer retro dan spelt kan een oergraan uit de bronstijd niet zijn. Zelfs bij ‘hipsterplaza’ Marqt vliegen de warme speltbroodjes over de toonbank. Jullie zijn er inmiddels wel achter dat ook ik speltmeel in de meest uiteenlopende recepten gebruik, zoals cakes, wraps en zelfs vegaburgers.

Spelt

Sinds kort ben ik er achter dat je het graan ook in z’n gehele vorm – net als rijst – kunt koken en eten. Het zorgt voor een beste bite en de nodige extra eiwitten, vitamines (E en B) en mineralen (magnesium, ijzer en fosfor) in je vegakookkunsten. Het kost je een nachtje weken en een uurtje koken, maar dan heb je ook wel een koningenmaal. Vandaag maken we er iets spectaculairs van door het oergraan te combineren met zilvervliesrijst, quinoa (het graan van de Inca’s), Dupuis linzen en de seizoensgroente van vandaag: rode paprika.

Zilvervliesrijst, spelt, quinoa, linzen

Driegranensalade met gebakken paprika

Bereidingstijd: 60 minuten
Aantal personen: 4

Ingrediënten:
– 125 gram spelt (een nachtje in 250 milliliter water geweekt)
– 75 gram zilvervliesrijst
– 75 gram quinoa
– 80 gram Depuis linzen
– 2 rode paprika’s
– 2 rode uien
– 10 kalamata olijven
– 1 zakje rucola
– 1 plantje verse basilicum
– Kokosolie

Voor de dressing:
– sap van 1 citroen
– 1 eetlepel grove mosterd
– 1 eetlepel honing
– versgemalen peper en zeezout

Bereiding:
1. Doe de spelt met het weekvocht in een pannetje. Voeg nog eens 250 milliliter water toe en breng het aan de kook. Laat het met het deksel op de pan een uurtje op laag vuur gaarkoken.
2. Was de zilvervliesrijst en kook deze drie kwartier op middelhoog vuur in 150 milliliter water.
3. Kook de linzen in ruim water in drie kwartier gaar. Blijf alle pannetjes goed doorroeren en in de gaten houden.

4. Ontdoe de paprika’s van hun kapje en verwijder de pitjes. Snijd ze vervolgens in dunne reepjes. Smelt een eetlepel kokosolie in een koekenpan en bak de paprikareepjes op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
5. Pel en snipper ondertussen de rode uien en bak ze met de paprikareepjes mee.
6. Maak de dressing door het citroensap te mengen met de mosterd, honing, peper en zout.
7. Snijd de olijven in ringetjes.
8. Haal de spelt, zilvervliesrijst, quinoa en linzen van het vuur zodra ze gaar zijn. Giet ze zo nodig af en meng ze door elkaar in een grote schaal. Giet de dressing erover en roer alles nog eens goed om.

Driegranensalade

9. Verdeel de rucola en blaadjes basilicum naar smaak over de granen. Garneer met de gebakken paprika, uien en olijven.

Driegranensalade met gebakken paprika en olijven

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Zen Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Meer trek in…
> Sharonfruit?
> Andijvie?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *