Wat eten we vandaag? Pruimen!

Zonnig smaakbommetje #25.

Als ik pruimen eens – op z’n Bassies’ (van Bassie en Adriaan) – aan ‘de binnenkant van m’n ogen’ ga bekijken, zie ik tuinen vol wonderschone Japanse pruimenbloesembomen. Ik droom weg over nachten tussen rijstpapieren kamerschermen, bonsai bomen en misschien iets teveel pruimenwijn. Als ik Nederlandse pruimen zie, wil ik ze het liefst ontdoen van hun bittere schilletje en ze in de oven gooien. Zelfs de meest stugge Nederlandse pruimen geven elk gebakje, koekje, of cake die zoete papperige smaak…

Pruimencake

Pruimencake met banaan

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 4

Ingrediënten:
– 2 bananen
– 4 pruimen
– 60 gram honing of rietsuiker
– 2 eetlepels kokosolie
– 1 biologisch ei
– 1 theelepel vanille-extract
– 125 gram speltmeel
– 5 gram wijnsteenzuurbakpoeder
– Kaneel
– Zeezout

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Smelt de kokosolie au bain marie:

kokosolie au bain marie smelten

3. Klop het biologische ei in een kom. Roer er de gesmolten kokosolie en de honing of rietsuiker doorheen.
4. Haal de bananen uit hun schil en prak ze fijn. Roer ze samen met een theelepel vanille-extract door het eimengsel. Bij de grotere natuurwinkel of biologische supermarkt vind je al voor vijf euro een flesje biologisch vanille-extract waar je járen mee doet.

Biologisch vanille-extract

5. Voeg vervolgens het meel, het wijnsteenzuurbakpoeder, een snufje zout en kaneel toe. Roer alles goed door elkaar tot een plakkerig beslag.
6. Ontdoe de pruimen van hun schilletje met een dunschiller en snijd ze in kleine stukjes. Roer ze door het beslag.

Pruimencakebeslag

7. Vet een bakvorm in met een klein beetje kokosolie en schep het beslag erin. Zet de cake in de oven. Draai of druk na 20 minuten de oven uit, maar laat de cake erin staan tot de oven afgekoeld is. Dat scheelt energie én dan is de cake nog super zacht en warm als je ‘m uitdeelt.

Tip uit de keuken van De Betere Wereld:
Dit beslag is ook zeer geschikt om (mini)muffins mee te maken. Het enige wat je daar voor nodig hebt zijn muffinvormpjes.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

> Geen trek in pruimen?
Probeer een van m’n andere Zonnige Smaakbommetjes.
> Lees ook m’n verse ZENserie ‘Zolderkamerdj op Zencursus’.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *