Wat eten we vandaag? Rode Kool!


Zonnig smaakbommetje #13
.

Rode kool, dat zijn toch die zoetige paarse sliertjes uit een glazen potje die je opwarmt en prakt met gekookte aardappels? Niet als je Sameena Safiruddin heet. De van origine Pakistaanse green consultant van het Global Mala Festival – dat Natural Yoga op 22 september organiseert – gebruikt het blad van deze groente gewoon als bord. De enthousiaste dame bedenkt inventieve oplossingen om evenementen te verduurzamen én er een groene beleving aan toe te voegen.

Daarnaast is ze project assistent bij Farming The City, kookt ze bij de Culinaire Werkplaats en oogst ze groenten en fruit bij biologische boerderij De Knotwilg. Vanavond koken we dus met verser dan verse groenten, zo uit de volle Nederlandse grond. Sameena komt met soorten aanzetten waarvan ik spontaan zin krijg om zelf een tuinbroek aan te trekken en met m’n handen in de aarde te wroeten: zoals gele boontjes en kleine gele courgettes.

seizoensgroenten

Noodles in rode koolbladeren á la Sameena

Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 3

Ingrediënten:
– 300 gram noodles
– 1 rode kool
– 3 teentjes knoflook
– 1 grote ui
– 1 Chinese kool
– 1 citroen
– Verse rode peper
– Verse peterselie
– Sojasaus
– Korianderpoeder
– Olijfolie

Bereiding:
1. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in kleine stukjes.
2. Pel en snipper de ui. Bijt op een oud sneetje brood om te voorkomen dat je voor mietje wordt uitgemaakt.
3. Bak de ui en knoflook in een flinke scheut olijfolie.
4. Haal ondertussen voorzichtig de buitenste drie bladeren van de rode kool. Pas op dat er geen scheuren in komen. Was de bladeren en leg ze even weg zodat ze op kunnen drogen.

rode kool blad

5. Snijd de rest van de rode kool en de Chinese kool in slierten. Was ze en doe ze bij de ui en knoflook in de pan. Wok tot alles geslonken is.

wokken

6. Kook ondertussen de noodles zoals aangegeven op de verpakking.
7. Snijd de rode peper en peterselie in fijne stukjes en doe deze ook in de pan.
8. Giet er een flinke scheut sojasaus en korianderpoeder naar smaak bij.
9. Giet de noodles af en wok deze nog een paar minuten met de groenten mee.
10. Snijd de citroen in partjes.
11. Serveer het geheel in de rode koolbladeren met de partjes citroen ernaast.

Noodles met rode kool

Enjoy en een zonnige groet,

Sameena & Mariska

Tip uit de keuken van Sameena:
Trek in iets zoets na deze zoute noodles? Rits een bosje rode bessen door de takjes voorzichtig door een vork te trekken. Snijd een goed rijpe mango in plakken. Meng deze in twee dessertschaaltjes en je hebt een verrassend gezond toetje!

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Zonnig smaakbommetje #12: Raapjes!
> Zonnig smaakbommetje #11: Tomaat!
> Zonnige smaakbommetjes #10: Frambozen en blauwe bessen!

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *