Zonnig smaakbommetje #32.
De groente- en fruitkalender van Milieu Centraal daagt me iedere maand weer uit iets nieuws te proberen. Laatst ging ik los op een granaatappel. Vandaag roep ik de kaki officieel uit als meest verwarrende vrucht ter wereld. Kaki’s zijn Aziatische appels zonder pitten, met vruchtvlees als een stevige perzik en een zachtzoete smaaksensatie die het midden houdt tussen peer en abrikoos.
Eerst kocht ik een biologische kaki (links) bij de Marqt omdat ik dacht dat dat hetzelfde was als sharonfruit. Zie ik een dag later een mandje sharonfruit (rechts) liggen bij de buurtsuper, met een veel lichtere kleur en een meer vierkante vorm. Blijkt de kaki uit drie rassen te bestaan, waarvan Sharon – uit de Sharonvallei in Israël – de meest bekende is in Nederland.
Ik verdenk de kaki van de Marqt ervan dat hij een Fuyugaki was, vanwege zijn dieporanje kleur en snelle rijping. De Sharons bleven helaas lang hard, daarom gooide ik ze maar in de oven met een beetje geitenfeta eroverheen:
Geroosterde sharonbloemen met geitenfeta en winterpostelein
(Bijgerecht)
Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal personen: 3
Ingrediënten:
– 4 stuks sharonfruit
– Pakje geitenfeta
– 2 handen winterpostelein
– Bakje peulvruchtkiemen
– Gedroogde tijm
– 1 citroen
– Olijfolie
– Rode wijnazijn
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Was het sharonfruit en verwijder de kroontjes. Snijd ze voorzichtig in vier stukken, waarbij je de onderkant heel laat. Zet ze in een ovenschaaltje.
3. Knijp de citroen uit in een kommetje en verwijder de pitjes uit het sap. Meng het sap met een scheut rode wijnazijn en een eetlepel olijfolie.
4. Verkruimel de geitenfeta in de ‘sharonbloemen’ en breng op smaak met de gedroogde tijm.
5. Giet het citroenmengsel over de bloemen en maak het af met een drie handjes peulvruchtkiemen.
6. Zet ze een kwartier tot twintig minuten in de oven tot het vruchtvlees gemakkelijk in te prikken is met en vork.
7. Maak op drie kleine bordjes een bedje van winterpostelein. Leg op ieder bedje een sharonbloem.
Enjoy en een zonnige groet,
Mariska Gunsing
Natural Food & Zen Junkie
Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.
Meer trek in…
> Andijvierolletjes?
> Boerenkoolsalade?
Zin in Zen?