Wat eten we vandaag? Vijgen!

Zonnig smaakbommetje #21.

Steeds als ik vijgen zie of eet, moet ik aan onderstaande hilarische reclame denken. Onze ‘schaamteloze voorouders’ gaven de zachtzoete, van binnen dieprode vrucht een ‘ondeugdelijk’ imago door de bladeren van de vijgenboom voor bijzondere doeleinden te gebruiken. De wereldberoemde Duitse plantenkundige en componiste Hildegard von Bingen, waarschuwde in de 11e eeuw al dat ‘gezonde mensen die vijgen eten onstandvastig, genotzuchtig en wellustig worden’. Des te meer reden om ze in een zinnenprikkelend toetje te verwerken!


Vijgentoetje uit het Paradijs

Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 250 milliliter (soja)yoghurt
– 4 verse, rijpe vijgen
– 4 medjool dadels
– 40 gram witte en/ of bruine amandelen
– Stokje zoethout
– Muntblaadjes

Bereiding:
1. Snijd de amandelen fijn.

amandelen

2. Was de vijgen en snijd ze in kleine stukjes.
3. Ontpit de dadels en snijd deze zo fijn mogelijk.
4. Doe dit alles met de (soja)yoghurt in een blender of keukenmachine. Maal alles net zo lang tot je een smeuïg, lichtroze geheel hebt.

vijgentoetje

5. Giet het mengsel in twee paradijselijk mooie kommetjes en zet deze in de koelkast tot de toetjes lekker koel zijn.
6. Garneer de toetjes met de muntblaadjes en een zoethoutstokje.

Paradijselijk vijgentoetje

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Als je een blender wil kopen, kun je beter even goed sparen en een duurdere aanschaffen die lang meegaat én een degelijke maalcapaciteit heeft. Uit ervaring kan ik zeggen dat de goedkopere blenders binnen een paar weken of nog eerder stuk gaan of niet goed genoeg blenden. Omdat er noten in dit toetje zitten, moet er een krachtige motor in het apparaat zitten. Anders kun je malen tot je een ons weegt (wat best een vreemd gezegde is overigens).

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:

> Wat eten we vandaag? Snijbonen!
> Wat eten we vandaag? Winterpenen!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.