Wat eten we vandaag? Winterpenen!

Zonnig smaakbommetje #19.

Winterpenen… Nu? Yes! Dit weekend proosten we in stadsparken, op bootjes in de grachten en strandpicknicks op een zonovergoten nazomer met een frispittige wortelsap. Volgens de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal, zijn winterpenen namelijk het hele jaar door een energiezuinige keuze. En hebben jullie wel eens vers geperst appelsap geproefd? Je weet niet wat je meemaakt! Een stukje gemberwortel erdoor geeft je direct heldere energie.

Wortel-appel-gembersap

Wortel-appel-gembersap

Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 1 kilo winterpenen
– 4 grote appels
– Stuk gember van 5×5 centimeter
– 1 limoentje

Bereiding:
1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukken. Haal ze door de sapcentrifuge. Dit móét je stiekem even proeven. Maak de sapcentrifuge leeg en giet het appelsap in een apart glas.

Verse appelsap

2. Snijd de uiteinden van en schil de winterpenen. Snijd ze vervolgens in stukken. Haal ook deze samen met het stuk gember door de sapcentrifuge.

Gember

3. Giet het wortelsap door een fijne zeef in twee longdrinkglazen. Snijd de limoen twee keer door de helft en garneer er de glazen mee.

wortel-appel-gembersap

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Aanstaande zondag viert Amsterdam een rijke oogst aan lokaal voedsel in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord van 11:00 tot 16:00. Amsterdam Oogst is een initiatief van Farming The City. Je kunt er verse fruitsappen uit de Beemster, chocolade uit Noord en bier uit de Jordaan proeven, of de oogst van je eigen (balkon)tuin ruilen met anderen en nog veel meer. Als afsluiting vertonen ze er de film The Lunchbox Miracle.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Wat eten we vandaag? Maïs!
> Wat eten we vandaag? Knolselderij!

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *