Chchukululu: werkelijk fair trade chocolade

fairtrade-chocolade

Kleurrijk Chchukululu uit Ecuador

Op het Origin Chocolate Event op 23 oktober in Amsterdam presenteerde Chocoweb het kleurrijke Chchukululu uit Ecuador. Cacao geteeld door de oorspronkelijke bewoners van Ecuador en in dat land gemaakte chocolade. Zo hoort dat.

Hoewel Chchukululu oorspronkelijk alleen voor de Ecuadoriaanse markt was bedoeld, hebben we het met dit merk over werkelijke fair trade-chocolade. Midden in de zomer heeft Chocoweb het aan haar assortiment toegevoegd. Exclusief voor de Benelux.

Zingende vogel
Chchukululu, dat in Quechua, de taal van oorspronkelijke bewoners, ‘zingende vogel’ betekent – wordt gemaakt door kleine boerengemeenschappen in het Amazonia van Ecuador. Het is ook een speelse variant op choco en Lulu, de bijnaam van oprichtster Lourdes Delgado.

werkelijk fair trade-chocolade

Inlandse boeren vooruit helpen
In 2003 begon Lourdes met een project om de boeren in het Ecuadoriaanse achterland vooruit te helpen. Zij doneerde hen goede cacaoplanten en gaf voorlichting over het beter telen van deze bomen en dus de vruchten die ervan worden geplukt. Allengs werd het een omvangrijker project.
“Ik besloot hen ook gereedschappen en andere middelen te geven om niet alleen de cacaoteelt maar ook meteen hun levensstandaard te verbeteren,” vertelt Lourdes. Dan heeft ze het over het realiseren van scholen, bronnen voor vers water, kleine medische voorzieningen en ook soms het leveren van kleding.

In 2010 startte ze Corporación Cacao Forum, een platform waarin ze diverse cacao- en chocoladegerelateerde activiteiten onderbracht. Naast promoties, beurzen en congressen is er een (toeristische) cacao route opgezet. Deels financiert ze uit eigen middelen en deels met de opbrengst van Chchukululu. Op die wijze wordt ook geherinvesteerd in cacao.

Kleine gemeenschappen werken samen
“Gelukkig of ongelukkig, dat weet ik niet, maar we doen deze dingen zonder te veel ophef te maken,” verduidelijkt ze. Fair trade en vergelijkbare handel wordt door Ecuadorianen niet als marketingargument gebruikt. Ook omdat wat wij, hier in Nederland, tot ‘fair’ vinden behoren, daar heel gewoon is. Kleine gemeenschappen werken met elkaar en voor elkaar.
“Maar ik begrijp dat ons sociale programma wel belangrijk kan zijn voor het imago van Chchukululu in Europa,” zegt Lourdes. Dus dat doen we dan maar. Want eerlijk is een belangrijke component van de goede smaak.

Zoetekauwen
Lourdes koopt vervolgens de cacao van verschillende boeren gemeenschappen in de drie provincies Los Rios, Guayas en Manabi. De chocolade wordt, onder supervisie van Lourdes, gemaakt van een mengsel van de cacao uit die gebieden. Dat gebeurt bij Tulicorp, een bedrijf dat voor veel Ecuadoriaanse chocolademerken de uiteindelijke verwerking doet.

De start op de eigen, Ecuadoriaanse markt, was lastig. De huidige generatie aldaar bestaat uit zoetekauwen. Alleen de ouderen, die de cacaoproducten van vroeger nog kennen, weten de bittertjes en zuurtjes in de smaak te waarderen. Naast Nederland en de Benelux wordt Chchukululu o.a. in enkele staten van de VS verkocht èn natuurlijk in de toeristische gebieden van Ecuador. Ja, ook op de Galapagos-eilanden.

Kleurrijke zakjes
De chocolade van Chchukululu zit ook in kleurrijke zakjes. Ook dit is een symbool van de oorspronkelijke bewoners – Amerindians, zoals ze worden genoemd. Ze worden met de hand geweven door bewoners uit de bergen in het noorden van de provincie Pichincha.

De prijs voor de Chukululu-repen van 50 gram varieert van € 3,95 (80% puur) tot € 7,25 (65% in een zakje).

Lees ook:
> Origin Chocolate Event smaakt naar meer

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.