Ziek van gluten?

Gluten

Je hoort het steeds vaker, ik eet glutenvrij. Veel mensen hebben het idee dat glutenvrij eten beter voor hen is, maar wat als je nu echt heel beroerd wordt van een kruimeltje brood met gluten… waar loop je allemaal tegenaan?

De bekendheid van gluten overgevoeligheid neemt de laatste jaren steeds meer toe, maar wat is het nu precies? Wanneer er gluten overgevoeligheid, of te wel coeliakie, wordt vastgesteld door de dokter staat je hele wereld op zijn kop. Bij coeliakie raakt door het eten van producten met gluten je darmslijmvlies beschadigd, de enige en zeer ingrijpende oplossing is het volgen van een strikt glutenvrije dieet.

Gluten zitten in bepaalde graansoorten zoals tarwe, spelt, rogge en gerst. Bijna alle producten in de winkelschappen met koek, sausjes, kant-en-klaar maaltijden, snoep, soep, bewerkte vleeswaren en deegproducten zal je voortaan moeten laten staan. Op alle producten waar gluten in voorkomen moet het vermeld worden op het etiket, dat maakt het zoeken wel makkelijker, maar een zoektocht blijft het! Gelukkig neemt de verkrijgbaarheid van glutenvrije varianten steeds meer toe, niet alleen in de supermarkten maar ook in de biologische winkels en gespecialiseerde webwinkels.

Lees ook: Boodschapp lanceert webshop goodso

Wetgeving horeca
Vanwege de nieuwe wetgeving rondom het vermelden van allergenen in de horeca zijn restaurants verplicht om aan te geven in welke gerechten gluten kunnen zitten. Dat wil niet zeggen dat ze verplicht zijn glutenvrije gerechten aan te bieden, maar bij veel restaurants is hierdoor wel de kennis over allergenen verhoogt en weten de koks wel of ze een gerecht kunnen aanpassen. Het blijft belangrijk om van te voren even te bellen als je ergens wilt gaan eten, geef dan ook door dat je coeliakie hebt, dan weten ze dat elke kruimel een probleem kan geven.

Wat mis je zonder gluten?
Gluten zorgen voor elasticiteit en samenhang bij het bakken van brood en koek. Als je dat weglaat zonder de rest van het recept aan te passen dan wordt het eindproduct niet erg smakelijk, erg droog en korrelig. De gespecialiseerde glutenvrije producenten zijn daarom continu bezig met productverbetering om ervoor te zorgen dat je het verschil niet merkt als je het eet. Ook zijn er diverse websites waar veel lekkere recepten staan, onder andere op www.allergiekookboek.nl. Wanneer je coeliakie hebt, is het ook aan te raden lid te worden van de Coeliakie vereniging, je ontvangt elk kwartaal hun tijdschrift en de kosten voor het lidmaatschap worden meestal vergoed door de zorgverzekeraar.

Tekst: Marloes Collins

allergiebeurs

Lees ook:
>Boodschapp lanceert webshop goodso
>Biobites: rauwe, gezonde crackers in 6 smaken

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.