A Code of Origin: Love Fashion, Shop for change

Van authentieke draagdoek naar unieke en eco-fashionable tas.

Veel vrouwen worden op slag vrolijk van een geslaagde aankoop! De meesten noemen winkelen nog steeds als grote ‘happy factor’ in hun leven. Wie herkent niet het gelukzalige gevoel dat je kunt hebben tijdens (en na) het kopen van een prachtige tas? Deze koopervaring wordt nog mooier wanneer je met je aankoop een steentje bijdraagt aan een betere wereld. Het fairfashion label ‘A Code of Origin’ heeft daarom prachtige, bijzondere tassen in het assortiment. Gewetenloos shoppen met uiteindelijk een vervelende nasmaak is dus verleden tijd.

Tassen met een verhaal
Met een ‘A Code of Origin’ tas of clutch, ben je ervan verzekerd iets unieks in handen te hebben, de tas heeft een geschiedenis en is onderdeel van een mooi verhaal. Zo zijn de zogeheten ‘Stunning Bags’ gemaakt van oude, authentieke draagdoeken van zo’n tien tot twintig jaar oud. De babycarriers uit het uiterste noorden van Thailand en de berggebieden van Laos wordt zo een tweede leven ingeblazen. De ‘Stunning Bags’ zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, soorten en maten. De tassen zijn gevoerd met mooi zwart katoen voor goede stevigheid en de leren schouderhengsels geven een mooie finishing touch. Het resultaat: een fashionable item, dat jaren mee gaat en niet seizoensgebonden is.

One of a kind
Al de producten van het eco-merk worden met de hand gemaakt en zijn volledig ‘one of a kind’. ‘A Code of Origin’ doet niet mee aan de massaproductie, maar levert enkel karakteristieke, handgemaakte producten, gemaakt door lokale designers uit Azië met een ‘eye for fashion’. ‘A Code of Origin’ laat zich inspireren door aloude culturen en weet een vertaalslag te maken naar moderne designs. Veel authentieke materialen en fabrics worden hergebruikt in de ontwerpen. Nieuwe stoffen worden in kleine ateliers vervaardigd met eerlijk vakmanschap. De stoffen krijgen een natuurlijke kleuring, oftewel er wordt gebruik gemaakt van ‘natural dyes’, een proces, zonder chemicaliën en giftige stoffen. ‘Indigo blue’ is bijvoorbeeld een bekende kleur, welke wordt gemaakt van de bladeren van de ‘kharm’ plant. In Laos gelooft men dat het dragen van Indigo goed is voor de huid. Na het kleuren gaan vrouwen in de ateliers aan de slag om de (basis)grondstoffen te verwerken tot de mooiste stoff en en patronen, die gebruikt worden in al de collecties.

Goede werkomstandigheden
‘A Code of Origin’ heeft oog voor goede werkomstandigheden in Azië en gebruik van eerlijke en milieuvriendelijke materialen. De werkomstandigheden in kledingfabrieken in Azië is een actueel en heikel onderwerp sinds de ramp in de Bengaalse textielindustrie, waarbij 1100 mensen zijn omgekomen. Nederland is hierdoor wakker geschud en de druk op kledingbedrijven neemt verder toe om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en hun beleid te veranderen.

Zeker eerlijk
Bij ‘A Code Of Origin’ weet je als consument zeker dat je goed zit; de producten worden vervaardigd door kleine familiebedrijfjes in Laos en in Thailand. Oprichtster Lieke Nieuwenhuizen heeft veel contact met deze organisaties. Deze bedrijven werken veelal volgens de fair trade richtlijnen. Lieke werkt nauw samen met lokale designers die elk seizoen met plezier nieuwe ontwerpen ontwikkelen en maken.

Love Fashion, Shop for Change
Met de aankoop van een product van ‘A Code of Origin’ steun je tevens de economische en sociale positie van vrouwen in Laos. ‘Ik geloof niet (meer) in de traditionele manier van ontwikkelingssamenwerking,’ vertelt Lieke. ‘Ik wil mijn bijdrage leveren door (fair) trade te stimuleren waardoor een duurzame lange termijnaanpak wordt bewerkstelligd. Om dit mogelijk te maken, investeer ik 25% van de winst in een sociaal project in Laos. Jij kan helpen door de producten te kopen en te dragen. Mijn principe is: ‘Love Fashion, Shop for Change’. You can get it done!’

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *