Afval van rozen omgezet in parfum van RUIK (Win)

ruik

KNOP nieuwe geur van duurzame parfumstart-up RUIK

RUIK – dat eind vorig jaar succesvol het parfum DEN gemaakt van dé kerstboom van de Dam lanceerde, kondigen vandaag hun nieuwe parfum aan. KNOP gemaakt van rozen-waste.

Het staat bekend als de meest verleidelijke geur. Veel verliefde stellen en anonieme liefdes geven elkaar op de dag van de liefde er een bosje van. Jaarlijks worden er alleen al in Nederland miljarden rozen weggegeven. Maar wist je dat er tijdens de rozenteelt niet bruikbare knoppen worden weggegooid? Broer en zus Boye en Noëlle Dorenbos van start-up RUIK redden deze waardevolle knoppen en gaan er een parfum van maken!

RUIK

De geur van rozenknoppen

Het eerste bijbaantje van Boye was bij een rozenkwekerij, waar hij in aanraking kwam met de geur van jonge rozenknoppen. Boye: “de jongste knopjes verwijderde ik, zodat de hoofdbloemen het mooist konden bloeien. Deze jonge knopjes bevatten vaak een heerlijke geur.” RUIK sprak met een aantal kwekers die graag mee willen doen met het verwerken van hun reststroom tot parfum. Zoals milieubewuste rozenkwekerij Firma Zekveld uit Aalsmeer: “Ik vind het een super goed en origineel idee om van de reststroom van rozen parfum te maken, omdat het normaal bij ons bij het groenafval belandt.”

Van rozenwaste tot parfum

Zekveld vervolgt: “Sommige rozen zijn te kort waardoor de consument ze niet meer mooi op de vaas kan zetten, terwijl de knoppen nog volledig intact zijn. Ook te rijpe, te rauwe en beschadigde rozen belanden helaas bij het groenafval. De jonge bij-knopjes halen we eraf zodat de hoofdroos het meeste energie krijgt om te bloeien, dit wordt ook wel ‘pluizen’ genoemd. Mooi als deze reststroom gered kan worden, de friszoete rozengeur kan je namelijk volledig in extase brengen.” Noëlle: “Dat er rozenknoppen worden weggegooid, vinden wij erg zonde. Er zitten waardevolle ingrediënten in de knoppen, waar wij een fris en verleidelijk parfum van kunnen maken.”

ruik

Zet de knop om!

Met het eerder gelanceerde parfum DEN zetten verschillende BN’ers al de knop om. Van Ellen Hoog, Nina Pierson, Sigrid ten Napel, Lodewijk Hoekstra tot Daan Boom. Zij deelden dit ook met hun volgers, die enthousiast reageerden. Boye: “Het parfum KNOP past bij verschilmakers die echt de knop om willen zetten en verleidelijk willen ruiken. Het wordt een 100% handgemaakt natuurlijk parfum.”

Ruik fris, draag waste

Broer en zus Boye en Noëlle maken 100% handgemaakte natuurlijke parfums op basis van waste. Hun parfums zijn daarnaast vrij van synthetische geurstoffen, vegan en niet op dieren getest. Daarmee bieden ze een alternatief voor de huidige onverantwoorde parfumindustrie.

Voorverkoop

Op Valentijnsdag zijn de eerste 250 flesjes in de voorverkoop gegaan op RUIK.org. De eerste 50 mensen die een flesje KNOP bestellen mogen deelnemen aan een exclusieve RUIKexperience. Volg de start-up via Facebook en Instagram voor de laatste foto’s en video’s over KNOP. De verwachting is dat het parfum medio april klaar is.

Mail & Win

Maak kans op dit heerlijke handgemaakte rozenparfum door hieronder je gegevens en motivatie in te vullen. En wie weet ruik jij straks fris met waste!

Update:
Deze Mail & Win-actie is inmiddels afgesloten. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen, en de winnaars van harte gefeliciteerd!
In onze Mail & Win-rubriek vind je nog vele andere acties, en ook hebben wij wekelijks speciale Facebook-acties.

Veel geluk!
En wil je echt niets missen van De Betere Wereld, abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *