Een spijkerbroek huren via Mud Jeans

Review door Rogier

Een auto leasen kenden we al. Maar een spijkerbroek? Ook dat kan, dankzij het Nederlandse modemerk Mud Jeans. Duurzame productie heeft namelijk pas écht effect als je de consument, na de gebruiksperiode, niet opzadelt met een waardeloos geworden product.

Op Groenvoer vind je onafhankelijke recensies over plekken en producten waar we blij van worden. Ook plaatsen we regelmatig artikelen en tips over alles wat met duurzaamheid te maken heeft.
Groenvoer is de gids voor groen Nederland!

Vorig jaar begon Mud Jeans met het leasen van hun producten. Eerst was er de spijkerbroek en daar zijn onlangs Lease a Fleece en Lease a Bag bij gekomen. Maar wat is het voordeel van leasen boven gewoon kopen?

Claim
Met Lease a Jeans (en de andere varianten) hoef je nooit meer kleding weg te gooien. Na het terugsturen van je kledingstuk wordt een deel gerecycled en vermengd met bio katoen. Hieruit ontstaat nieuwe denimstof om weer producten van te maken. De rest wordt ge-upcycled, waarna er nieuwe gebruikers voor worden gevonden.

Hoe zit het precies?
Mud Jeans is een fervent aanhanger van de circulaire economie. In dit systeem — ook wel Cradle to Cradle of blauwe economie genoemd — bestaat er geen afval en kunnen alle restproducten gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Dat werkt echter alleen als fabrikanten van te voren nadenken over de gehele keten; van productie tot gebruiker en van inzameling tot hergebruik. Mud Jeans doet dit door een direct leasecontract aan te gaan met de consument.

Bij Mud Jeans huur je je spijkerbroek voor de periode van één jaar. Je betaalt eerst €20 “instapgeld” en daarna €5,95 voor elke maand dat je de spijkerbroek gebruikt, tot de periode van een jaar. Daarna heb je drie opties: houden, omruilen of terugsturen. Wanneer je besluit om je kledingstuk te houden, betaal je nog vier termijnen door. Als je hem om wilt ruilen voor een nieuw exemplaar, betaal je €10 omruilkosten. Afhankelijk van je keuze, mag je een broek dus houden voor in totaal €115,20 of heb je €91,40 betaald om de broek één jaar te gebruiken. Na het eerste jaar wordt het goedkoper, omdat je dan geen instapgeld meer hoeft te betalen.

Mud Jeans gebruikt gecertificeerd biologisch katoen en hun kleding wordt gemaakt in Turkije. Relatief dichtbij, dus minder CO2-uitstoot tijdens het vervoer. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden beter dan in Aziatische landen. Het verbouwen van katoen en het kleuren van textiel kost veel water. Met Lease a Jeans dringt Mud Jeans hun waterverbruik dus behoorlijk terug.

Credits: Richard Terborg

Oordeel
Slimme zet van Mud Jeans. Met hun leaseconcept zijn ze verzekerd van continue inkomsten en grondstoffen, terwijl ze nét een stapje extra zetten in vergelijking met andere duurzame kledingmerken. Ik kan me goed voorstellen dat concurrenten dit voorbeeld gaan volgen. Alles staat of valt echter bij de bereidheid van consumenten om hierin mee te gaan. Maar waarom ook niet? Je betaalt niet of nauwelijks meer dan voor een “gewone” spijkerbroek en bovendien draag je bij aan een circulaire economie. Zelfs als je spijkerbroek tijdens de leaseperiode beschadigd raakt, biedt Mud Jeans aan om hem gratis te herstellen.

Verder: de spijkerbroek zelf zit fantastisch. Hij is goed gemaakt en blijft prima in vorm, ook na het wassen. Op dit moment maken — volgens Mud Jeans zelf — 1.500 consumenten gebruik van hun leaseconcept. Laten we hopen dat dat er snel meer worden.

Verkrijgbaar via:
De site van Mud Jeans of één van de 8 Nederlandse verkooppunten.

Aanbieder:
Mud Jeans
Remmerden 5 Rhenen
www.mudjeans.eu

Prijs:
spijkerbroek vanaf €109,95

Lees ook:
> Mud Jeans lanceert Lease A Bag
> Recensie kledingwebsite Goodfibrations
> Recensie Greendaddy bamboekleding

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *