Fashion Revolution Day

fashion revolution day

Wereldwijd aandacht voor een ommekeer in de kledingindustrie

Vandaag is het Fashion Revolution Day en is er wereldwijd aandacht voor de vraag ‘Who made my clothes?’. 

Fashion Revolution Day is een initiatief dat is genomen na de instorting van de Rana Plaza kledingfabriek in Bangladesh, twee jaar geleden. Hierbij kwamen meer dan 1100 mensen om het leven en raakten meer dan 2500 mensen gewond. Na deze ramp leek er een keerpunt te komen in de kledingindustrie.

Helaas is er nauwelijks iets veranderd aan de schrijnende werkomstandigheden in kledingfabrieken. Fashion Revolution Day wordt inmiddels vertegenwoordigd in meer dan 71 landen die een ware kledingrevolutie proberen te ontketenen.

Fashion Revolution Talks
Het debat op de vooravond van Fashion Revolution Day, boog zich over deze gecompliceerde kwestie. Want bij wie ligt de verantwoordelijkheid? De overheid, producent of consument? Onder leiding van Andrée van Es, voorzitter UNESCO commissie, debatteerden verschillende betrokkenen met elkaar. Zo wijst Marga Robesin, Universiteit van Amsterdam, ons erop dat in 2050 meer dan 40% van de wereldbevolking zal wonen in gebieden met een ernstig water tekort.  Watertekort? Ja! Elke kilo katoen vereist 10.000 liter water. Dit gebruik zit hem onder andere in irrigatie, lozing van chemische stoffen en bestrijdingsmiddelen. Deze cijfers zijn schrikbarend en moeten bovenal een motivatie zijn om tot een revolutie te leiden.

Willen wij met zijn allen wat doen, moet er op alle fronten verandering komen. Strengere wet- en regelgeving vanuit de overheid en producenten die verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat hun producten op duurzame wijze worden geproduceerd. Om een echte revolutie te ontketenen moet het woord gedeeld worden. Meer bewustwording en kennis zal uiteindelijk leiden tot een Fashion Revolution die een duurzame kledingindustrie ambieert.Fashion Revolution Day

 

Tekst: Gina Dara Koninkx

Gina is studente School voor Journalistiek, runt een Instagram-account met ruim 8.000 volgers, en publiceert fashion, food en lifestyle-items op haar veelgelezen blog www.ginadara.com


Lees ook:

>  Win 1-jaar-gratis-wassen met Seepje Vloeibaar
>  Transparantie bij koploper in duurzame denim

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.