Plant die regenjas maar in de tuin!

Welkom in 2032.

Regenjassen, televisies en speelgoed is gemaakt van bioplastic dat zo op de composthoop kan. Vliegtuigen vliegen op biobrandstof en wc’s zijn kleine chemische fabrieken met poepetende algen die elektriciteit kunnen produceren. We zamelen al ons afval in voor hergebruik.

In een speciale editie staat het Science Café Tilburg op dinsdagavond 30 oktober stil bij ons consumptiegedrag in het jaar 2032. Het fossiele tijdperk loopt dan op zijn einde en de wereld is overgestapt op alternatieve brand- en grondstoffen. Hoe ziet het dagelijks leven in de bio-economie eruit? Wat zijn de voor- en nadelen? En moeten we de overstap eigenlijk wel willen maken?

Gespreksleider Natasja van den Berg interviewt verschillende pioniers, ondernemers, wetenschappers en visionairs over de toekomst van de biosamenleving. Onder hen Frank Roerink van het innovatieve Nederlandse bedrijf Avantium dat ‘groene’ petflessen van bioplastic gaat produceren voor Coca-Cola. John van Haeff van afvalverwerkingsbedrijf Attero, de grootste producent van biogas in Nederland, schetst de mogelijkheden van een circulaire economie waarin vrijwel alles wordt hergebruikt. Publicist Ralf Bodelier van het Wereldpodium houdt een vlammend betoog over de nieuwe internationale dilemma’s in een economie die draait om biomassa. Centraal staat de vraag: hoe ziet het dagelijks leven er straks uit? Hoe noodzakelijk is het om over te stappen op biogrondstoffen? En moeten we dat eigenlijk wel willen? Wat zijn de voor- en nadelen? Cartoonist Suus van den Akker geeft live haar eigen interpretatie van het programma. Gitarist Hans Schepens verzorgt de muzikale begeleiding.

bioplastic

De avond maakt onderdeel uit van de reeks “My 2030s”, een serie debatten in verschillende steden over voor- en nadelen van de biosamenleving. De reeks wordt georganiseerd door Tertium publieksprogramma’s en het CSG Centre for Society and the Life Sciences. Doel is in kaart te brengen welke wensen, zorgen en andere gevoelens de toekomstige biosamenleving oproept. Een overzicht van de andere debatten vindt u op www.my2030s.nl.

Datum: Dinsdag 30 oktober 2012, 19.30 uur (deur open), 20.00 uur (aanvang).
Locatie: Science Café, Sociëteit de Nieuwe Koninklijke Harmonie, Stationsstraat 26, Tilburg.
Toegang: 3 EUR p.p aan de deur (studenten gratis).
Meer informatie bij Science Café Tilburg.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *