Van afgedankte bank naar designtas?

Xofa, Anneke van der Heide Wijma en doorgaan.nl

Een bekend straatbeeld: een leren bank op de hoek van de straat, klaar voor een enkele reis naar het grofvuil. Anneke van der Heide Wijma vond dit zonde en richtte daarom in 2011 XOFA op. XOFA brengt duurzaamheid, design en ambacht samen in één tas: van afgedankte bank naar designtas. Doorgaan.nl helpt mee met de groei en ontwikkeling van dit initiatief.

Xofa van bank naar tas
XOFA werkt samen met landelijke afvalverwerkers en gemeentes. De eerste proef is gedaan met de gemeente Almere. In opdracht van de gemeente zamelt de afvalverwerkingsdienst alle leren banken in en verwerkt ze tot grondstoffen. Afvalverwerkers winnen restgrondstoffen van banken die XOFA niet gebruikt (hout, metaal en vulling), gemeentes winnen werkgelegenheid en XOFA wint bruikbaar en kwalitatief goed leer. Het Leger des Heils reinigt het leer en vervolgens gaat het naar het atelier in Amsterdam. Daar wordt door – allemaal handwerk en vakmanschap! – een tas gemaakt van het gestripte leer. Oude spijkerbroeken dienen als voering. De opbrengst van de tassen gaat onder andere naar de gemeente, afvalverwerkingsdienst en het Leger des Heils. Design staat bij XOFA hoog in het vaandel, ook spelen duurzaamheid en recycling een prominente rol. “We zien de afgedankte bank niet als afval, maar als basis voor een nieuw product. Het gebruikte leer is te mooi om te laten liggen”, benadrukt Anneke. Wat voor de een waardeloos is als meubel, is voor XOFA zeer waardevol als grondstof. “Zo werken we samen aan het groeiend bewustzijn van duurzaamheid.” De tassen zijn te koop in de webshop via www.xofa.nl en bij Magazin in Amsterdam. Prijzen variëren tussen € 179,- en € 249,-.

large_91009-klassiekeshopper_12-038-large-1351682335xofa-multishopper-brown

Initiatiefneemster Anneke van der Heide Wijma
Anneke van der Heide Wijma (1964, Amsterdam) omschrijft zichzelf als ‘bewust’ en houdt niet van verspilling. Ze woont samen met haar dochter in Amsterdam. Binnen haar loopbaan is ‘creëren’ altijd een rode draad geweest. Anneke heeft na de Havo de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid gedaan. Ook is zij actief geweest als vormgever en stylist. In 2009 richtte zij modeagentschap Vidlabels op waaruit in 2011 XOFA ontstond. In XOFA komt samen wat Anneke belangrijk vindt; niet denken in termen als ‘afval’, maar in ‘grondstoffen’. Inspiratie haalt ze onder meer uit tekenen en haar dochtertje Mae. Naast XOFA doceert Anneke design en computer aided design aan het ROC Amsterdam.

Doorgaan.nl
Met XOFA wil Anneke haar talenten inzetten voor een bedrijf dat oog heeft voor een duurzame samenleving. Bij drukte zet Anneke studenten in voor de productie van de tassen. Anneke heeft € 13.500,- nodig om haar atelier uit te breiden zodat het hele productieproces – van gestript en gereinigd leer naar tas – daar kan plaatsvinden. Daarnaast wordt een deel van het geld besteed aan de aanschaf van een snijtafel, stansmachine, stempel en schalm. Dit geld wil zij aantrekken via het crowdfundingplatform www.doorgaan.nl, een initiatief van ondernemersverzekeraar De Amersfoortse. Een platform waar elke Nederlander ondernemers kan helpen door een financiële bijdrage te leveren, te liken of the sharen.

www.xofa.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *