Van theezak naar BlooM Ragbag yogatas (Win!)

yogatas

In India wordt thee vervoerd in grote theezakken van de theeplantages naar de restaurants & hotels. Al daar genieten mensen van een heerlijk kopje thee. Vervolgens worden deze grote zakken, ook wel tea bigbags genoemd, niet meer gebruikt. Wat zonde! Want dit materiaal is super gaaf, waterdicht, sterk en zeer geschikt om tassen van te maken.

De medewerkers van de Raghu organisatie verzamelen deze grote theezakken en  maken van dit super leuke materiaal vervolgens unieke yogatassen. Dit voorkomt onnodig afval en helpt 20 mannen en vrouwen in het dorpje Tamil Nadu aan een inkomen.

Een samenwerking van BlooM Yogatassen en Ragbag

Al bijna 10 jaar ontwerp ik yogatassen onder het label BlooM Yogatassen. Steeds weer nieuwe collecties.  De laatste jaren is de interesse voor tassen van recycled materiaal en natuurlijk stoffen gegroeid. Ook de kleine, lokale initiatieven hebben de aandacht.  Het betreft vaak ambachtslieden die hun cultuur en/of ambacht in stand willen houden of minderheidsgroeperingen die in kleine naaiateliers een leven leren opbouwen.

yogatas

Het Nederlandse merk, Ragbag, produceert al jaren succesvol tassen in allerlei soorten en maten van recycled materiaal. Een yogatas was er bij Ragbag nog niet.  Ragbag werkt niet alleen met recycled materiaal, zij zorgen er ook voor dat de mensen die de tassen maken daarvoor een eerlijke salaris ontvangen. En Ragbag levert kwaliteit. Drie redenen waarom ik op een koude maandag morgen in februari Siem Haffman van Ragbag heb gebeld en gevraagd of hij interesse had om samen een yogatas te ontwikkelen. En hij reageerde enthousiast. Een jaar later was de BlooM Ragbag yogatas een feit.

Hoe wordt de tas gemaakt?
De tassen worden gemaakt in een klein bedrijfje in Tamil Nadu, een provincie in Zuid India. De productie omgeving staat op het dak en het heet  dan ook ‘the rooftop factory’. Het materiaal dat voor deze tassen wordt gebruikt zijn grote theezakken. In deze grote theezakken wordt thee vervoerd van de theeplantages naar de restaurants. Daar krijgen mensen lekkere thee direct van de plantage. De grote, sterke zakken worden vervolgens niet meer gebruikt.  ‘Ragpickers’ verzamelen deze grote theezakken. Ze halen ze op bij restaurants, hotels en theeplantages en brengen deze naar the rooftop factory.  Al daar wordt het materiaal schoongemaakt door de vrouwen  en de mannen toveren de tas achter de naaimachine om in een prachtige yogatas.

yogatas

Het materiaal
Het materiaal is waterdicht, sterk en ziet er heel gaaf uit. Iedere print is weer anders want iedere theeplantage heeft zijn eigen logo. Soms krijgen we tassen met dezelfde print, dan zijn de zakken van dezelfde plantage gebruikt. Het is iedere keer weer een super leuke verrassing. De gekste prints komen voorbij!

Lees ook..
 Mail & Win UPDATE
We mogen 3 BlooM Ragbag yogatassen verloten! Vul hieronder je naam, adresgegevens, en een leuke reactie en maak kans… Enjoy!
 Deze actie is inmiddels afgesloten, iedereen hartelijk dank voor het meedoen!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *