Rabarber: supergezond en makkelijk!

Rabarber, het is de lekkerste groente voor in de zomer. Ondanks dat het als een vrucht wordt beschouwd, is rabarber officieel groente. Hoe gezond zijn deze roodachtige stengels eigenlijk en hoe bereid je deze groente? Lees gauw verder voor meer informatie over rabarber.

Hoe gezond is rabarber?

Rabarber is erg zoet, je eet het weg alsof het snoep is. Is het dan wel zo gezond? Jazeker, rabarber is erg gezond. Het bevat enorm veel vitamines en mineralen, waaronder; kalium, calcium, ijzer, vitamine B1, B2 en C. Het is een erg gezonde toevoeging aan jouw eetpatroon. Wist je dat rabarber zelfs helende eigenschappen heeft? De oude Chinese geneeskunst gebruikt rabarber al jaren vanwege de laxerende werking. Verschillende alternatieve medische onderzoeken prijzen de rabarber vanwege het ontstekingsremmende effect en de behulpzame werking tegen kanker. Af en toe rabarber eten is dus nooit verkeerd.

Rabarber schoonmaken en schillen

Voor het gebruik van rabarber is het belangrijk om de rabarber goed schoon te maken. Koop je biologische rabarber of heb je rabarber uit eigen tuin? Dan hoef je het alleen maar af te spoelen met water. Is de rabarber niet biologisch? Dan doe je er goed aan om de rabarber goed te wassen en eventueel een natuurlijk reinigingsmiddel als baksoda te gebruiken.

De rabarberstelen kun je verwijderen van het blad en eenvoudig in stukjes snijden. Dit maakt het kookproces een stuk eenvoudiger en sneller.

Salade met rabarber

Rabarbercompote ken je waarschijnlijk wel. Heerlijk als nagerecht, maar met een hoeveelheid suiker waar je u tegen zit. Maar wist je dat je rabarber op verschillende manieren kunt serveren? Ook op een gezonde manier, zoals in dit recept voor salade met rabarber van Hellofresh.

Ingrediënten

  • 2 rabarberstelen
  • 50 g pistachenoten
  • 2 el honing
  • 1 el Grand Marnier likeur
  • 1 el citroensap
  • 400 g aardbeien
  • bosje munt
  • 150 g spinazie

Recept

Je begint met de pistachenoten. Rooster deze in een voorverwarmde oven (180 graden). Reken hiervoor ongeveer 6-8 minuten. Schep af en toe om. Laat de noten afkoelen en hak ze in stukken.

Snijd de rabarber en aardbeien in stukjes. De aardbeien kunnen in vieren. De rabarber snijdje zoals bleekselderij diagonaal in plakjes van ongeveer een halve centimeter.

Je hoeft de rabarber niet te koken, maar laat het iets zachter worden in een soort dressing. Deze dressing maak je van de honing, citroensap en de Grand Marnier. Week hierin de rabarber tot het wat zachter is.

Nu kun je alle ingrediënten in een kom doen en tot een salade mengen.

Smakelijk!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *