Vegan recept: Versierde rijst

Wat heb je nodig:

  • 35 gram ongezouten pistaches in de schil
  • 30 gram gerafelde amandelen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 grote wortels, geschilled en in dunne plakjes gesneden
  • 2 theelepels suiker
  • 8 lente uitjes, groen en witte delen gescheiden. Dun gesneden.
  • 3 teentjes knoflook
  • 550gram lange graan rijst
  • ¾ theelepel rode peper fokken
  • ¾ theelepel gemalen kardemom
  • ¾ theelepel gemalen kaneel
  • ¾ theelepel gemalen Kurkuma
  • 4 eetlepels ongezouten boter in stukken gesneden
  • 2 theelepels fijn geschaafde sinaasappelschil
  • 200 gram ongezoete gedroogde cranberries

Wat moet je doen:

  1. Verwarm de oven tot 180C. leg de pistaches en de amandelen op een bakplaat aan verschillende kanten en laat ze toasten. Schud de plaat halverwege en laat het liggen tot de amandelen goud-bruin zijn en de pistaches lichtelijk donker worden. Laat het afkoelen en snij de pistaches in grove stukken.
  2. Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een grote pan over matige warmte. Kook de wortel en roer regelmatig tot het zacht wordt maar nog niet donker. Roer de suiker in met een beetje zout en kook tot de suiker oplost. Na een minuutje plaats de wortel mix tot een matige kom.
  3. Verhit de overige olijf olie in de zelfde pan. Kook het witte deel van de lente uil met de knoflook. Roer soms tot her zacht wordt. Voeg de rijst, peper vlokken, kaneel en kurkuma toe en roer. Laat het koken tot de rijst lichtelijk doorzichtig wordt. Voeg 900ml toe met een eetlepel zout en breng het tot een kook. Verlaag het vuur en laat het sudderen tot de rijst tender is. Haal het van het vuur, voeg de sinaasappelschil en de boter toe. Roer de rijst een beetje. Leg een deksel op de pan en laat het stomen voor 10 minuten.
  4. Leg de rijst mix op een bord en versier met de cranberries, amandelen, pistaches, wortel en de groene stukken van de lente ui.
  5. Enjoy!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.