14e Nationaal Sustainability Congres

Sustainability: big challenges, radical changes.

Op 21 november a.s. wordt alweer de 14de editie georganiseerd van het Nationaal Sustainability Congres. Dit congres is het jaarlijks grootste duurzaamheidsevenement in Nederland. Lokatie is dit keer het WTC in Rotterdam en het thema is ‘Sustainability: Big challenges, radical changes’.

De duurzaamheidsagenda wordt steeds meer bepaald door enkele grote issues zoals de energietransitie (duurzame energievoorziening maar ook een onderwerp als schaliegaswinning), duurzame voeding, het bereiken van een circulaire economie, het doorbreken van de financiële crisis door het creëren van werkgelegenheid, andere businessmodellen en innovatie in duurzaamheid (duurzame groei). Om dit te bewerkstelligen zijn radicale veranderingen noodzakelijk. Veranderingen die aanslaan van het topmanagement van bedrijven tot de werkvloer en van overheid tot consument. Transities gaan vaak met grote schokgolven gepaard en hebben we te maken met de erfenis uit het verleden, bijvoorbeeld de ‘stranded assets’.

Nationaal Sustainability Congres

Grote issues bij de kop gepakt

In het plenaire programma zullen enkele van de grote issues bij de kop gepakt worden. Met inbreng vanuit verschillende invalshoeken en deskundigen maar ook inspiratoren. Ook zullen oplossingsrichtingen verkend worden voor het bereiken van de noodzakelijke radicale veranderingen: Komt er nieuw ondernemerschap tot stand? Hoe komt Nederland weer in de top 10 van de ‘Sustainable Competitiveness Index‘? Wat staat er nog in de weg? Hoe kan de main streammeekomen en worden mensen van onderaf geïnspireerd? Welke stip zetten we aan de horizon en wat doen we om er te komen?

Inspirerend programma

Het plenaire programma van het congres biedt een zeer interessante combinatie van informeren, netwerken en inspireren met een ambitieus centraal thema: ‘Sustainability: "Big Challenges, Radical Changes’. Er zijn diverse interessante sprekers en debaters in het programma. Onder meer: Rens de Jong (BNR), Wiebe Draijer (voorzitter SER), Marga Hoek (directeur De Groene Zaak), Aart de Zeeuw (hoogleraar milieu-economie Universiteit van Tilburg), Hans de Jong (voorzitter directie Philips Electronics Benelux BV), Aalt Dijkhuizen (voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR) en Marlies van Wijhe (algemeen directeur Van Wijhe Verf).

Er is een key-note speech van de Zweedse duurzaamheidsgoeroe Karl-Henrik Robèrt over The Natural Step. Bij zijn laatste bezoek aan ons land in 2011 wist hij onder meer de regio Eindhoven en Philips te inspireren deze methode toe te passen.

De interessane parallele themasessies worden verzorgd door Siemens, ABN AMRO, Philips Lighting, AgentschapNL, Koffiebranderij Peeze, Gemeente Rotterdam, Royal HaskoningDHV, SustainableMotion en De Groene Zaak. 

Met Wiebe Draaijer (voorzitter SER), die leiding gaf aan het proces, en de inhoud van diverse themasessies staat het Energieakkoord stevig in het programma. Zowel overheden als bedrijven kunnen zich laten inspireren hoe er straks meters gemaakt kunnen worden.

Meer informatie/aanmelden: www.sustainability-congres.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *