20.078 kilo afval van Noordzeestrand gehaald

Stichting De Noordzee krijgt hulp van 1.479 vrijwilligers

In de maand augustus heeft Stichting De Noordzee samen met 1.479 vrijwilligers het hele Noordzeestrand afvalvrij gemaakt. Vorig jaar namen er 563 vrijwilligers deel aan de opruimactie. In totaal is er tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour 20.078 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald, ruim drie keer zoveel als tijdens de voorgaande editie.

In 31 etappes trok de tour van Cadzand naar Schiermonnikoog, waarbij in totaal 350 kilometer werd afgelegd. Met de Boskalis Beach Cleanup Tour wil Stichting De Noordzee mensen bewust maken van het afvalprobleem en in kaart brengen hoe groot dit probleem is, om daarmee vervuiling van de zee te voorkomen.

Schermafbeelding 2014-09-08 om 14.58.57zwerfafval-tegengaan

Touw, ballonnen en flessenpost
Het gevonden afval bestaat voor het grootste deel uit vistouwen en -netten, ballonnen met sierlinten en kleine stukjes plastic. Daarnaast is er een grote toename in de hoeveelheid doppen van plastic flessen waargenomen. Er zijn tijdens de tour duizenden doppen verzameld voor een kunstproject. Op toeristische stranden werden vooral veel drank- en snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en plastic tassen gevonden. Op niet-toeristische stranden vormden items uit de scheepvaart, zoals houten pallets, jerrycans, schoonmaakmiddelen en paraffine, het grootste deel van het afval. Ook werden er vreemde afvalitems gevonden, zoals WC-borstels, wattenstaafjes en tandenborstels. Twee keer vonden vrijwilligers flessenpost uit Engeland in een plastic fles op het strand.

Afval monitoren helpt bij aanpakken probleem
Om in kaart te brengen welk soort afval het vaakst op het strand belandt, heeft Stichting De Noordzee elke dag tijdens een deel van de etappe precies geteld en genoteerd hoeveel van welk afval gevonden werd. Eelco Leemans, directeur van de stichting: “Met onze kennis van wat er op het strand aan afval ligt, kunnen we het afvalprobleem bij de kern aanpakken. Om de hoeveelheid aangespoelde visserijtouwen te verminderen, zijn we eerder dit jaar samen met vissers en de overheid een project gestart om het gebruik van een deel van deze touwen, ook wel ‘pluis’ genoemd, uit te bannen. Elk jaar zien we meer doppen van drinkflessen op het strand liggen. Daarom zetten we ons ook actief in voor het behoud van statiegeld op plastic flessen. We willen graag dat er ook statiegeld wordt gevraagd voor flesjes met een inhoud van een halve liter. De resultaten van de Boskalis Beach Cleanup Tour tonen aan dat projecten om zwerfvuil te voorkomen van wezenlijk belang zijn.”

Schermafbeelding 2014-09-08 om 15.33.23oceaanafval-scheiden

Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee (SDN) is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. SDN is actief op de thema’s: beschermde natuur, duurzame visserij, schone scheepvaart en afvalvrije Noordzee en stranden. De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is mogelijk dankzij de steun van partners.

Noordzee.nl
Facebook.com/Stichting.De.Noordzee
Twitter.com/DeNoordzee


Lees ook:
> We willen het uít onze oceanen! PLASTIC!
Plastic Soup: niet te vreten!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *