B4-Bikes: het nieuwe elektrische cruizen

"Het James Dean-gevoel."

Het eerste wat opvalt is het glimmende cilinderblok en de stevige zwarte banden, niet wat je verwacht bij een elektrische fiets. B4-bikes maakt elektrische fietsen waarop je kunt ‘cruizen’. Bikes met een X-factor.
“Het gaat om het verleiden,” verklaart Wilco van der Hoorn, één van de initiatiefnemers van B4bikes. De elektrische tweewieler die oogt naar een Harley Davidson uit 1912 moet ertoe verleiden om de auto te laten staan. “De meeste ritjes zijn namelijk korter dan twintig kilometer en vaak zit er maar één persoon in de auto”. Samen met mede-oprichters Janpeter Eilander en Jos Lenssen realiseerde Van der Hoorn de e-cruizer: een stoere elektrische bike met een knipoog naar het verleden voor een duurzame toekomst.

"Suffe dingen, die elektrische fietsen," dacht Eilander nog geen zes jaar geleden. Daarom besloot hij om stoer met duurzaamheid te combineren door de elektrische tweewieler een Harley-look te geven. Deze look sluit namelijk aan op het vrijheidsgevoel dat de e-bike moet oproepen. “Het James Dean-gevoel.”
Ondanks de automatische versnelling, het grote aluminium accu blok en de USB aansluiting voor smartphones die alle e-cruizers bevatten, is elke e-cruizer uniek. De elektrische bikes zijn custom made en kunnen dus variëren van brandweerrood tot legergroen. Als bewijs voor deze exclusieve aankoop ontvangt elke nieuwe eigenaar een certificaat.

De e-cruizer is niet alleen tijdloos vanwege het design en de persoonlijke details. De tijdloosheid uit zich ook in de duurzame materialen die worden gebruikt, zoals roestvrij staal en aluminium. "We willen een erfstuk maken," verklaart Van der Hoorn. "Een zoon moet aan zijn vader kunnen vragen: ‘Papa, mag ik em later?’".

Duurzame ontwikkelingen
De ondernemers blijven sleutelen om de e-cruizer zo duurzaam mogelijk te maken. "Innoveren maakt het leuk. Je bent er nooit klaar mee," vertelt Van der Hoorn met pretogen. Dit enthousiasme om te innoveren blijkt uit de samenwerking met de European Space Agency, ESA, aan een acculader op zonne-energie.

elektrische bike

Bovendien is B4-Bikes tweede geworden bij de publieksprijs van de Accenture Innovation Awards. "Door je passie te volgen en compromisloos te gaan doen wat je leuk vindt, merk je dat anderen dit waarderen,” verklaart Eilander. De ondernemers blijven daarom experimenteren met duurzame technieken. “Want voor ons is duurzaamheid de natuurlijke weg. Eigenlijk de enige weg.”

Raksha Hoost
Tekstschrijver

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *