Better Places: verantwoord reizen door schitterend Zuid-Afrika

better-places

Lokale bevolking profiteert van duurzaam toerisme

Reizen door Zuid-Afrika is reizen door de meest spectaculaire landschappen. Grillige kusten, savannes met wilde dieren, hoge bergen: elke dag stappen we met torenhoge verwachtingen onze huurauto in. En elke dag weet Zuid-Afrika die weer waar te maken. Het mooie is bovendien dat je het land ook verantwoord kunt ontdekken, want Zuid-Afrika heeft duurzaam toerisme hoog in het vaandel staan.

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman

Er zijn weinig steden met zo’n prachtige ligging als Kaapstad. Onze eerste indruk van Zuid-Afrika is dan ook meteen overweldigend. We kijken uit over een wolkeloze Tafelberg en genieten van de ondergaande zon. Een mooie start van een rondreis langs de West- en Oostkaap, samengesteld in overleg met een organisatie die toeristische producten ontwikkelt in onbekendere gebieden. Dat gebeurt in samenwerking met de lokale bevolking, zodat zij ook van het toerisme kunnen profiteren.

better-places

Pinguïns op het strand
Kaapstad heeft veel te bieden, met de Tafelberg, de wijk Bo-Kaap en haar stranden. Daarnaast ben je met je huurauto snel in Nationaal Park Kaap de Goede Hoop. Onderweg komen we langs leuke kustdorpjes, rijden we de prachtige Chapman’s Peak Drive en bezoeken we de pinguïns bij Simon’s Town. Daarnaast bezoeken we een township. Want Zuid-Afrika is prachtig, maar het leven is er voor veel mensen hard. De townshiptour laat zien hoe mensen ondanks de tegenslag toch proberen iets van hun leven te maken.

Fairtrade wijn
Na Kaapstad rijden we naar de wijngebieden van Stellenbosch, een gezellige plaats, gelegen in een mooie, heuvelachtige omgeving. En die heuvels zijn bedekt met wijngaarden. Veel wijnhuizen bieden wijnproeverijen en daar maken we graag gebruik van. Een aanrader is een stop bij een fairtrade wijnproducent. Zuid-Afrika is de grootste producent van fairtrade wijn ter wereld. Deze wijnhuizen betalen hun medewerkers eerlijke salarissen en bieden veilige werkomstandigheden. Ze groeien hun druiven op duurzame wijze, zonder pesticiden.

better-places

Op safari
Via het plaatsje Oudtshoorn, bekend vanwege de vele struisvogelboerderijen, rijden we naar de Oostkaap. Hier doen we waar we lang naar hebben uitgekeken: we gaan op zoek naar de Big Five! We verblijven in een prachtig privé-reservaat en wennen aan het vroege opstaan. Want ’s ochtends vroeg heb je de meeste kans om dieren te zien. Tijdens onze game drives hebben we enorm veel geluk. We staren ademloos naar twee vechtende olifanten, zien hoe een jonge luipaard een zenuwachtige impala besluipt en wachten geduldig tot een enorme kudde buffels van de weg af is. Op het laatste moment zien we zelfs nog twee neushoorns en drie jonge leeuwen. Missie geslaagd!

Walvissen spotten
Na onze safari’s rijden we naar De Hoop Nature Reserve. Hier worden we onverwachts vogelfanaten en wandelen we eindeloos langs de grillige kustlijn. Onze laatste bestemming voordat we terugrijden naar Kaapstad, is Hermanus. Dit dorp is bekend om de walvissen, die je hier van juli tot en met november kunt zien. Ook wij spotten twee walvissen, die met hun staart geheven de diepte weer induiken. Als afsluiting maken we een paardrijtocht door de prachtige omgeving. Nog even genieten van de schoonheid van Zuid-Afrika.sen, die met hun staart geheven de diepte weer induiken. Als afsluiting maken we een paardrijtocht door de prachtige omgeving. Nog even genieten van de schoonheid van Zuid-Afrika.

better-places

Duurzaam toerisme in Zuid-Afrika
better-places
Wil je graag verantwoord reizen in Zuid-Afrika? Maak dan gebruik van organisaties en hotels met een Fair Trade Tourism-certificaat. Fair Trade Tourism (FTT) is een non-profitorganisatie die verantwoord toerisme in zuidelijk Afrika promoot. FTT wil onder andere zorgen dat de lokale bevolking kan profiteren van het toerisme. Organisaties en hotels met het FTT- certificaat werken op een eerlijke en duurzame manier. Maak je gebruik van deze partijen, dan weet je zeker dat je bijdraagt aan de lokale economie.

Verantwoord slapen
Tijdens onze reis slapen we in verschillende hotels met een FTT-certificaat. Eén van de meest bijzondere is Antrim Villa in Kaapstad. Dit 17e-eeuwse Victoriaanse landhuis is verbouwd tot een prachtig guesthouse, met hoge plafonds, lichte kamers en de oorspronkelijke houten vloeren. Het is duidelijk dat de eigenaren een goed oog voor design hebben. De stijl is strak en smaakvol, met Afrikaanse accenten, warme aardetinten en natuurlijke materialen als sisal en bamboe. Antrim Villa ligt tien minuten van de stranden van Camps Bay en Clifton af, maar heeft ook een eigen zoutwaterzwembad. De sfeer van Antrim Villa is zo relaxed, dat we er eigenlijk niet meer weg willen. Voor meer informatie: www.antrimvilla.com.

Zo reis je in Zuid-Afrika
Wil je ook reizen door Zuid-Afrika? Bekijk dan het aanbod van Better Places. Dit platform verbindt reizigers rechtstreeks met een lokale reisprofessionals. In overleg met een lokale Zuid-Afrikaanse expert stel je je ideale reis samen. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal. Kijk voor meer informatie op www.betterplaces.nl.

Lees ook:
> Better Places:  volg de authentieke koffieroute in Peru
> Better Places:  sprankelend Nicaragua

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *