Sprankelend Nicaragua

Het beste van Midden-Amerika in één land

Van rokende vulkanen tot bruisende koloniale steden. Van stomend regenwoud tot koffieplantages en eco-lodges. Van coole surfdorpen tot Caribische eilandparadijsjes: Nicaragua heeft het allemaal. Costa Rica mag dan de meeste aandacht trekken in Midden-Amerika, het is het onbekendere buurland Nicaragua dat de show steelt.

Tekst en foto’s: Karlijn Meulman

De enorme veelzijdigheid van Nicaragua maakt het voor reizigers lastig kiezen: ga je voor cultuur, voor het surfen, de natuur of voor het beklimmen van actieve vulkanen? Gelukkig is reizen in Nicaragua makkelijk: de wegen zijn over het algemeen goed en je kunt er in korte tijd veel zien. Zo pik je van alle facetten van het land iets mee.

Bruisende steden
De meeste Midden-Amerikaanse steden wil je zoveel mogelijk ontwijken. Maar in Nicaragua zijn Granada en Léon juist hoogtepunten. Granada is een gepolijst koloniaal juweel, gelegen aan het prachtige meer van Nicaragua. Aan de horizon zijn de dreigende contouren van de actieve vulkaan Mombacho te zien. Granada is een stad om in te verdwalen: straatjes met gekleurde huisjes, indrukwekkende kerken en hippe cafés garanderen een heerlijk verblijf. Léon is het rauwere zusje van Granada, een studentenstad die bruist van de energie. Léon is echt, op Léon word je verliefd. Op de levendige pleinen, de kathedralen, musea, de sfeervolle klinkerstraatjes en op de imposante vulkanenring rond de stad.

Schermafbeelding 2014-07-01 om 12.40.29Schermafbeelding 2014-07-01 om 12.41.15
Schermafbeelding 2014-07-01 om 12.41.02Schermafbeelding 2014-07-01 om 12.40.43

Natuurgeweld
Qua natuur heeft Nicaragua alles. De ruige vulkanen smeken erom beklommen te worden, de regenwouden vragen om een lange wandeling en de zee nodigt je uit om je surfboard of duikuitrusting te testen. Een must is de beklimming van de actieve vulkaan Cerro Negro, vlakbij Léon. Deze klim biedt een prachtig uitzicht op de krater en de omringende vulkanen. Je kunt naar beneden suizen op een sandboard, de steile vulkaanhelling af. De eveneens actieve Masaya-vulkaan barst nog regelmatig uit, wat een bezoek extra spannend maakt. Je kunt diep de krater in kijken, als de wind de rook de juiste kant opblaast. Indrukwekkend!

Nevelwoud en koffieplantages
Nicaragua is ook een groen land. Een bezoek aan het stomende nevelwoud van Selva Negra is een aanrader. Dit ligt net buiten Matagalpa, de koffie- en cacaohoofdstad van Nicaragua. Hier kun je slapen in een ecolodge en bekijken hoe het eraan toe gaat op een duurzame koffieplantage. Niet ver van Matagalpa vind je het universiteitsstadje Estelí. Hier is de revolutionaire inborst van Nicaragua voelbaar en je komt er volop muurschilderingen van de Sandinista’s tegen. Estelí is het centrum van de tabaksindustrie van Nicaragua en hier leer je dan ook alles over de productie van sigaren van topkwaliteit. De nabijgelegen Canyon de Somoto is een hoogtepunt voor elke natuurliefhebber: deze kloof is tweehonderd meter diep, met kliffen die recht uit het water op lijken te rijzen.

Schermafbeelding 2014-07-01 om 12.40.16Schermafbeelding 2014-07-01 om 12.41.28

Relaxed afsluiten
Een reis door Nicaragua relaxed afsluiten betekent kiezen. Op zoek naar een tropisch paradijs? Vlieg dan naar de Corn Islands aan de Caribische kust, met volop verlaten witte stranden, een reggaesfeertje en geweldige duikplekken. Wil je leren surfen, dan is het surfdorpje San Juan del Sur aan de westkust een aanrader. Helemaal tot rust kom je op prachtig Isla de Ometepe in het meer van Nicaragua, dat bestaat uit twee vulkanen. Geniet van de slaperige dorpjes en de mooie omgeving en schommel mee met de locals in hun schommelstoelen. Wil je toch actief zijn, huur dan een fiets, paard of kajak of beklim één van de vulkanen. Een paar dagen op Isla de Ometepe is genoeg om er nooit meer weg te willen.

Zo reis je door Nicaragua
Wil je ook eens een bezoek brengen aan Nicaragua, bekijk dan het aanbod van Better Places. Dit platform verbindt reizigers rechtstreeks met een lokale reisprofessionals. In overleg met een lokale expert stel je je ideale reis samen. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal. Kijk voor meer informatie op http://www.betterplaces.nl.

Hotel met een hart: Hotel con Corazón in Granada
Een prachtig koloniaal hotel op een prima locatie in het centrum van Granada. Comfortabele kamers, een zwembad, een relaxte sfeer en een heerlijk ontbijt. Dat is Hotel con Corazón. Maar dit bijzondere hotel is meer. Alle winst gaat namelijk naar een onderwijsprogramma voor kansarme kinderen in Nicaragua. De Nederlandse eigenaren willen met behulp van crowdfunding de komende tien jaar nog tien hotels openen in verschillende landen. Allemaal met het doel om de winst te investeren in onderwijs voor lokale kinderen.

concorazonh300concorazonkids
Voor meer informatie: http://www.hotelconcorazon.com.

 Lees verder:
> Bhutan: een land van draken en tijgers, mythes en legendes
Zoek je een inspirerende en gevarieerde reis?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *