Bundles financiert 230 circulaire wasmachines

bundles

Duurzaam initiatief roept hulp in van duurzame ondernemingen in Nederland

Wasmachines die nooit op de afvalberg belanden en tijdens hun leven minimaal energie, water en wasmiddel verbruiken. Dat is wat Bundles levert en we noemen het Wasbundles.

Crowdfunding bleek niet voldoende om de groeiambitie van Bundles te financieren. Er werden 128 wasmachines gefinancierd door 186 mensen. Het alternatief werd gevonden bij vier informal investors die samen 230 wasmachines hebben gefinancierd. Dit was voor Miele en Stichting DOEN genoeg om hun vervolgfinanciering voor ontwikkeling en verkoop vrij te geven.

Groeispurt!
Hoe meer mensen van een Bundles wasmachine gebruikmaken, hoe voordeliger het wordt. De kosten voor de software die gebruikt wordt om de apparaten slim te beheren en gebruikers te laten besparen op energie en wasmiddelenkosten, kunnen zo over meerdere apparaten en klanten worden verdeeld. Daardoor wordt het inkoopvoordeel groter.

Met de hulp van Miele, Bouwinvest, Directwonen, Mondial Movers en vele andere bedrijven worden de Wasbundles aan de man gebracht. Daarbij doet Bundles een oproep aan alle duurzame ondernemingen in Nederland om hun zakenrelaties uit te nodigen mee te helpen Bundles te laten groeien om zodoende een nog fraaier icoonproject voor de Nederlandse circulaire economie te creëren.

Tot eind september 2015 kunnen nieuwe Bundles klanten profiteren van één jaar gratis Miele wasmiddel en daarnaast kiezen uit een serie aanbiedingen van andere Bundles Partners, zoals een energiebesparingsscan van Energiescan.nu, twee uur gratis Helpling schoonmaakhulp, korting op een verhuizing door Mondial Movers.

Een wasbundle is goedkoper dan een wasmachine kopen
We zijn gewend om aanschafprijzen te vergelijken. We vergelijken dus ook de prijs per wasbeurt met de prijs van een wasmachine. En ja, een wasbundle kost dan meer geld dan het aanschaffen van een apparaat. Er zijn echter verschillende manieren waarop je die meerprijs terugverdient. Denk aan besparing op je energie en wasmiddelenrekening en besparing op reparatiekosten. Daarnaast kun je het aanschafbedrag aan andere dingen uitgeven of slim beleggen en is het ook wel heel fijn als je je geen zorgen hoeft te maken over de keuze van je wasmachine en onverwachte reparaties eraan.

Echt goedkoper wordt ‘betalen voor gebruik’ pas als bedrijven zoals Bundles de apparaten op een andere manier kunnen financieren. De financieringskosten kunnen dan door de helft worden gedeeld en wordt een Wasbundle zelfs goedkoper dan het wassen met een ‘wegwerpmachine’. In samenwerking met Circle Economy en het Sustainable Finance Lab wordt komende herfst een start gemaakt met het anders financieren van apparaten die in een circulair businessmodel worden gebruikt. Daarbij zijn banken, fabrikanten en consumentenorganisaties uitgenodigd om hun bijdrage te leveren.

Flinke opsteker! Ondersteuning van Ellen MacArthur Foundation
Toen Bundles anderhalf jaar geleden begon, was het niet meer dan één man met twee A4’tjes. Na de steun van Miele en Rockstart Accelerator en later in 2014 de steun van Stichting DOEN, de crowdfunders via Geldvoorelkaar.nl, World Economic Forum (finalist van de Circular Economy Awards) en Sprout (Startup van het Jaar 2014) te hebben gekregen, kan Bundles sinds zomer 2015 de steun genieten van de Ellen MacArhtur Foundation (het Circular Economy 100 programma ), De Groene Zaak, Social Enterprise NL en shareNL. En niet te vergeten alle salespartners die inmiddels samen met Bundles de transitie naar een circulaire economie in de markt voor huishoudelijke apparaten mogelijk maken. ‘Dat de Ellen MacArthur Foundation ons bedrijf heeft toegelaten tot het CE100 programma, is fantastisch. Weinig bedrijven met een track-record van minder dan twee jaar staan op deze lijst.’

Van lineair naar circulair – een reis met obstakels
De drempels naar een circulaire economie zijn bekend. Ook Bundles is nog lang niet waar het zijn moet. Oprichter Marcel Peters: ‘Het liefst zou ik gisteren een wasmachine presenteren die geen wasmiddel en drinkwater meer verbruikt en alleen maar draait op groene energie. En we denken verder dan een wasmachine. Wat we willen is hygiëne en schone kleding en dat kan ook op andere manieren. En de Bundles gedachte werkt ook voor “een warm huis”, “een lekkere bak koffie” of een “ritje naar de Efteling”. We moeten consumenten niet proberen meer afval te laten kopen en creëren, we moeten ze helpen om op een duurzame manier, lekker te leven. Dan kan de “consument op de afvalberg” en praten we over “mensen in plaats van consumenten”.’

bundles‘Ik nodig iedereen uit om mensen in je omgeving die neigen een (wegwerp) wasmachine te “kopen” over te halen om nu voor Bundles te kiezen zodat iedereen in Nederland kan profiteren van een onafhankelijk en afvalvrij land.’

Over Bundles
Bundles is begin 2014 opgericht door Marcel Peters en is gegroeid in het Rockstart Accelerator Smart Energy programma . De waarde van het initiatief van Bundles voor de totstandkoming van de circulaire economie wordt onderkend door het World Economic Forum  en de Ellen MacArthur Foundation . Bundles ontwikkelt dit concept ook in samenwerking met fabrikanten van andere apparaten zoals koffieautomaten en verwarmingsketels. Bundles wil in 2016 de Nederlandse grens over.

Een huishouden sluit bij Bundles een abonnement af en betaalt per wasbeurt voor het gebruik van de innovatieve Miele WKG 120 WCS wasautomaat. Het abonnement geeft je naast toegang tot het gebruik van het apparaat ook toegang tot de app die je helpt schoner te wassen met minder energie- en wasmiddelenkosten. Naarmate je meer wast, worden de kosten per wasbeurt lager en wordt de besparing op energie en wasmiddel groter. De totale abonnementskosten zijn dus afhankelijk van hoe vaak je het apparaat gebruikt, en variëren tussen de 19 en 31 euro per maand.

www.bundles.nl

 Meer over circulair design:
Pelican House circulair Design

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.