CNV vraagt aandacht voor vakbondswerk

Werelddag voor Fatsoenlijk Werk.

Op 7 oktober is het de Werelddag voor Fatsoenlijk Werk. In de hele wereld komen vakbonden in actie om het Recht op Fatsoenlijk Werk onder de aandacht te brengen. CNV Internationaal grijpt deze dag aan om aandacht te vragen voor vakbondswerk in Colombia. Het is in dat land letterlijk levensgevaarlijk om actief lid te zijn van een vakbond.

De bevolking van Colombia gaat al jarenlang gebukt onder het geweld en de terreur van de drugsmaffia en terreurgroepen. Mensen die zich inzetten voor mensenrechten zijn vaak het slachtoffer van geweld en intimidatie. Elk jaar rapporteert de ITUC het geweld tegen vakbondsmensen. Elk jaar heeft Colombia de dubieuze eer om de eerste plek in te nemen als het gaat om geweld tegen vakbondsmensen. In 2011 werden 35 vakbondsmensen vermoord. Op het leven van tien vakbondsmensen werd in 2011 een aanslag gepleegd, 342 vakbondsleden kregen te maken met ernstige bedreigingen en 43 vrouwen en mannen werden door hun baas ontslagen, vanwege hun vakbondswerk. Vaak worden de daders niet opgespoord en al helemaal niet berecht.

werelddag voor fatsoenlijk werk

Weinig verbetering
President Juan Manuel Santos zegt de terreur in zijn land hard aan te willen pakken. Sinds zijn aantreden in 2010 lijkt de situatie niet heel erg verbeterd te zijn. Medio oktober starten de eerste vredesbesprekingen in Noorwegen tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC. Daarmee lijkt de politieke aandacht voor het geweld tegen vakbondsmensen op de achtergrond te raken.
Miryam Luz is algemeen secretaris van de Colombiaanse vakbond CGT: “Helaas heeft de CGT dit jaar al tien van onze leden verloren door het vakbondsgeweld. Zelf heb ik vooral met bedreigingen te maken: dreigtelefoontjes, dreigbrieven. De overheid zou al het mogelijke moeten doen om zichtbaar te maken wie het zijn die vakbondsleiders vermoorden. Straffeloosheid moet worden bestreden.”
Miryam Luz is in de week van 1 oktober in Nederland en spreekt onder meer met een Tweede Kamer-delegatie over de situatie in haar land.

poster

Twitter-actie
CNV Internationaal steunt de Colombiaanse vakbond CGT. Tot 7 oktober voert CNV Internationaal actie om het geweld tegen vakbonden onder de aandacht van de Colombiaanse autoriteiten te brengen. President Juan Manuel Santos is een fervent twitteraar. Stuur hem daarom een tweet met de Spaanse vertaling van de oproep Verdedig de arbeidsrechten in uw land!: @JuanManSantos Protega los derechos laborales en su pais!

Overigens kun je op stations in heel Nederland posters vinden waarmee je nog leukere protest-tweets voor president Santos kunt maken. Of kijk op www.cnvinternationaal.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *