Column: maatschappelijk betrokken is winstgevend


Goodness is the only investment that never fails.

Veranderingen.
We willen allemaal dat de wereld veranderd: vrede op aarde, minder CO2 uitstoot, geen mensen meer die in armoede leven. Maar, zoals Ghandi al zei: “als je een verandering in de wereld wilt realiseren, moet je zelf die verandering zijn met heel je hart, ziel en daden”. Wacht daarbij niet op anderen, maar neem zelf het initiatief. We kunnen toch niet verwachten dat de wereld veranderd als je er zelf voor kiest hetzelfde te blijven doen. Daarom geloof ik in Small Actions = Big Change. Als we met zijn allen een steentje bijdragen, zorgen we gezamenlijk voor grote veranderingen en dit kan door maatschappelijk betrokken te zijn. Dit doe je voor anderen, maar ook voor jezelf of voor het bedrijf waar je werkt. Er is niks mis mee om maatschappelijk betrokken te ondernemen, óók vanuit gezond eigenbelang.

Wat levert het op?
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat maatschappelijk betrokken ondernemen winst oplevert. Extern biedt de inzet van maatschappelijk betrokken ondernemen grote voordelen; je imago verbetert, klanten waarderen je meer, je concurrentiepositie wordt sterker en het is bewezen dat je er daadwerkelijk business uithaalt.
Ook intern biedt het voordelen. Het is goed voor de teambuilding, de betrokkenheid ten opzichte van het bedrijf waar je werkt neemt toe, en je voelt je trots(er) op de organisatie waar je werkt.
Op persoonlijk vlak krijg je door je in te zetten voor de maatschappij een gevoel dat je nuttig bent, je draagt wat bij, je hebt het gevoel dat je er toe doet en het geeft enorm veel voldoening. Vroeger gaven status, geld en macht je dat gevoel nog, maar dat is gelukkig niet meer toereikend tegenwoordig. Je fysiek en geestelijk inzetten voor een ander geeft meer voldoening dan een hoog salaris dat geeft. Je hebt door het doen van vrijwilligerswerk ook echt contact met mensen en dit is in deze snelle internetwereld, waarbij face to face contact afneemt, echt een meerwaarde. Last but not least, je bent even uit de waan van de dag, heerlijk.

Leuk!
Genoeg voordelen dus om je in te zetten voor de maatschappij. Naast dat het wat moet opleveren, moet maatschappelijke betrokkenheid ook leuk zijn. Niets is zo vervelend dan rolstoelen te moeten duwen als je daar helemaal geen zin in hebt, dus doe iets wat je leuk vindt. De mogelijkheden zijn eindeloos: denk aan een uitje met kinderen die uit huis zijn geplaatst of koken met jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt of een basisschool schilderen of je kennis als accountant doorgeven aan een stichting die wel wat hulp kan gebruiken op financieel gebied. Tal van ideeën, voorbeelden en mogelijkheden zijn er te noemen.

Goedheid
De Amerikaanse filosoof Henry David Thoreau zei dat: “Goodness is the only investment that never fails” en zo is het. Maatschappelijke betrokkenheid levert concreet wat op en het is, weet ik uit ervaring, ook nog eens erg leuk om te doen.

Enjoy and do good!

maatschappelijk betrokken

Column door: Lisette Wegman, BureauWelle.nl  

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *