De Dollar als cruciale factor voor impact 

lendahand

Blog: Lendahand

Crowdfunding, impactfunding,… Het gaat de particuliere funder steeds meer om iets te betekenen voor deze wereld in combinatie met financieel rendement. Zeker nu de spaarrente historisch laag staat. Volgens social crowdfunder Lendahand blijkt dat de Dollar bepalender is dan de Euro.

Een deel van hun blog hierover:

Veel dollarized economieën zijn te vinden onder de opkomende landen. Als je in die landen een lening verstrekt in euro’s, dan loopt de leningnemer (de ondernemer) een risico op de euro-dollar wisselkoers.

Als de dollar versus de euro minder waard wordt gedurende de looptijd van de lening, dan moet de leningnemer meer dollars opzij zetten om de lening af te kunnen lossen. Als de leningnemer een lokaal financieel instituut is, dan zal het dit risico uiteindelijk moeten afwentelen aan de eindklant, de kleine ondernemers. Of in ieder geval een opslag ervoor vragen. Via het Lendahand platform konden uitlener tot nu toe uitsluitend in euro’s investeren. We hebben gaandeweg ondervonden dat deuren gesloten blijven als we alleen euroleningen aanbieden.

Veel partijen (vooral in dollarized economieën) kiezen er dan liever voor om ergens anders in dollars te lenen tegen een iets hogere rente. Bij Lendahand zijn we constant op zoek naar goede, sterke partijen die positieve impact willen maken in hun land. Deze zoektocht is een stuk moeilijk als we uitsluitend aan euro leningen vasthouden. Vooral het aan boord halen van wat grotere partijen is dan lastig. Kortom: Impact investing in opkomende landen is onlosmakelijk verbonden met de dollar.

Dollar-investeringen… doe je mee?

De volledige blog.

Meer van Lendahand?

Meer vertrouwen in ontwikkelingshulp nodig

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *