Meer vertrouwen in ontwikkelingshulp nodig

lendahand

Uit een onderzoek dat crowdfundingsplatform voor social impact, Lendahand, liet uitvoeren onder 1000 Nederlanders blijkt dat velen twijfelen of het geld dat ze aan ontwikkelingswerk doneren, wel echt op de juiste plek terecht komt. Sommigen geloven zelfs dat armoede in ontwikkelingslanden niet te bestrijden is. Jammer, want we kunnen met elkaar wel degelijk een verschil maken. Dat gaat zo: 

Met het uitlenen van een bedrag dat je kunt missen (al met 50 euro mogelijk bij Lendahand) aan een of meerdere al succesvolle ondernemers in opkomende landen (je kiest op de website zelf welke ondernemer of project je wilt supporten met jouw uitleenbedrag), ontvang je zélf rendement (3-6% rente op jaarbasis), en help je mee nieuwe arbeidsplaatsen creëren en de zelfredzaamheid van de mensen daar vergroten.

“Nieuwe vormen van ontwikkelingshulp vind ik heel interessant en vooral de opkomst van financieel zelfstandige bedrijven waarbij social impact centraal staat (zoals Lendahand), is geweldig om te zien. Ik geloof sterk in zelfredzaamheid van mensen door het verstrekken van eerlijke leningen.”  
Peter Stolze – CMO Lendahand

Uitlenen vs doneren
Toch is er gelukkig nog veel bereidwilligheid te helpen. Veel Nederlanders ervaren het als een plicht om geld te delen met mensen die het minder goed hebben dan zijzelf. Wat opvalt is dat het vertrouwen groeit als mensen hun geld zouden uitlenen in plaats van doneren. Als je geld leent, ga je er serieuzer mee om, denkt een groot deel van de ondervraagden. Daarnaast denkt een ruime meerderheid dat we armoede kunnen bestrijden door te investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden.

Lees meer over het onderzoek.

 

lendahand

 

Meer impact?

Better Places: duurzaam reizen in Tanzania
Beetje vreemde, maar succesvolle eend in de crowdfunding-bijt

Toon de 3 reacties
 1. Paul van Beers schreef:

  Klopt helemaal, het is ook onze (FairWater Foundation) dat veel mensen twijfelen bij het nut van OntwikkelingsHulp en ook over de wijze waarop je donatie wordt besteed.

  FairWater is daar heel duidelijk over, wij sturen de donaties die we krijgen niet door naar Afrika, maar we besteden het hier in Nederland voor de fabricage van duurzame BluePumps die we vervolgens aan Oxfam leveren. Daarnaast maken we hier ook “Water-Donky’s”, dat zijn stevige karretjes waarmee je heel makkelijk 60 liter water kan vervoeren van de pomp naar huis. Waar mogelijk schakelen we hiervoor Nederlandse sociale werkplaatsen in.

  Voor meer info, zie onze fairwater.org website, of de Nederlandes website geefwater.nl

 2. Erwin Polderman schreef:

  Klinkt goed Paul, dank je!
  Ben wel geinteresseerd in die waterkarretjes om iets over te schrijven…
  Hartelijke groet van team DeBetereWereld!
  Erwin – chef red.

 3. CI CD schreef:

  587266 428105This web-site is in fact a walk-through rather than the information you desired concerning this and didnt know who to inquire about. Glimpse here, and you will totally discover it. 118627

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.