Drie winnaars Oranje Fonds Kroonappels bekend


Zij ontvangen prijs op 16 mei uit handen van nieuwe Koning en Koningin.

De Oranje Fonds Kroonappels zijn bekend. Vandaag vond in Fort Voordorp in Groenekan de finale plaats van de zoektocht naar de drie mooiste sociale initiatieven van ons Koninkrijk. Het Oranje Fonds startte deze zoektocht ter ere van de aankomende inhuldiging van zijn beschermpaar. De winnaars ontvangen de prijs op 16 mei uit handen van de nieuwe Koning en Koningin. De winnaars zijn:

Best Buddies Nederland uit Goeree-Overvlakkee in de categorie Jeugd

Op Goeree-Overflakkee is sinds 2005 Best Buddies Nederland actief. Deze stichting realiseert door heel Nederland vriendschappen tussen studentvrijwilligers en jongeren met een licht verstandelijke beperking. De jury koos deze winnaar omdat het initiatief in heel Nederland jongeren mét en zonder beperking samen brengt. Zij zijn in staat om dit op grote schaal professioneel te organiseren.

Stichting Stadstuin Emma’s Hof uit Den Haag in de categorie Buurt

Buren in het Regentessekwartier vormden een leegstaand gebouw om tot een openbare stadstuin. De tuin fungeert als een openlucht buurthuis en draait volledig op de inzet van ruim 100 vrijwilligers. Buurtbewoners weten de tuin te vinden en te onderhouden. Hier ontmoeten ze elkaar. De jury vond dit initiatief een echte Oranje Fonds Kroonappel omdat het volledig door de buurt opgezet is en al acht jaar goed een ontmoetingsplek is in de wijk. Zij doen dat met veel vrijwilligers en zijn succesvol met hun fondsenwerving.

Oranjefonds Kroonappels

Stichting Manteling uit Middelburg in de categorie Helpende Hand

In Zeeland biedt Manteling al sinds 1995 hulp aan mensen met een ziekte, handicap of dementie maar ook aan mensen in de laatste fase van hun leven. De 285 vrijwilligers van Manteling worden ingezet als maatje of werken in het hospice of de terminale zorg thuis. Ook treden zij op als netwerkcoaches en helpen mensen om hun sociale netwerk te vergroten. De jury koos dit initiatief als winnaar, omdat zij in staat zijn de primaire mantelzorg te bieden met vrijwilligers. Daarnaast is het een heel actueel thema in de huidige samenleving.

60 finalisten streden met elkaar om de titel en pitchten hun initiatief voor een deskundige jury en hun medefinalisten. Eerder in de verkiezing kon het hele Nederlandse publiek stemmen op hun favorieten. De jury bestond uit bestuursleden van het Oranje Fonds en hoogleraren Prof. Dr. Lucas Meijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Prof. Dr. Christien Brinkgreve van de Universiteit Utrecht.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: ‘Vandaag was een mooie dag. In één klap zie je zo wat mensen in ons Koninkrijk voor elkaar willen betekenen. Het is bijzonder om uit de bijna 4.000 inschrijvingen nu deze drie winnaars te mogen presenteren! Met de inzet van alle Nederlanders wijzen we de nieuwe Koning en Koningin zo samen de weg naar de mooiste sociale initiatieven in hun Koninkrijk’.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Per jaar ondersteunt het zo’n 8.000 grote en kleine maatschappelijke organisaties. De financiering hiervan komt van de Nationale Postcode Loterij, de Lotto en van Vrienden en het bedrijfsleven. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn al sinds de oprichting van het Oranje Fonds beschermpaar.

www.oranjefonds.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *