Duurzaam leven zit ook in de kleine dingen

Duurzaam leven zit ook in de kleine dingen

Er zijn natuurlijk de welbekende grote gebaren die je kunt maken om je steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. Je kunt zonnepanelen op je dak laten aanbrengen, je brandstofauto inruilen voor een elektrische auto of je huis van het gas af halen. Maar het zijn ook de kleine, dagelijkse dingen waarmee je een waardevolle bijdrage kunt leveren. We geven een aantal voorbeelden.

RPET flessen om onderweg te kunnen drinken

Wegwerpplastic is een doorn in het oog op weg naar een duurzamere wereld. Te vaak nog kopen mensen onderweg drinken in flesjes van wegwerpplastic. Het is duurzamer om te drinken uit een fles die je blijft hergebruiken. Anticipeer daarom op dorst later op de dag en neem je drinken mee van thuis in herbruikbare RPET flessen die van gerecycled PET gemaakt zijn. Het hergebruiken van dit RPET materiaal is aanzienlijk minder milieubelastend dan wanneer er nieuwe grondstoffen gebruikt moeten worden. Zorg dat het hele gezin zijn eigen handige, herbruikbare fles. Laat daarom waterflessen bedrukken met naam. Zo kan het hele gezin duurzaam de dorst lessen onderweg zonder voor meer plastic afval te zorgen. Uiteraard is kraanwater dan gezondste optie om je fles mee te vullen.

Geen plastic tandenborstel

Duurzaam leven tandenborstel

Hoewel je redelijk lang met een plastic tandenborstel kunt doen, zorg je wel weer voor niet-afbreekbaar afval op het moment dat hij de prullenbak in gaat. Hoewel het een klein gebaar is, bestaat er ook hier een duurzamer alternatief in de vorm van bamboetandenborstels. Ook daar kun je lang mee doen, maar ze zijn wel biologisch afbreekbaar. Overigens zijn er ook duurzamere alternatieven voor tandpasta uit plastic knijpverpakkingen. Deze kosten uiteraard wat meer, maar ook hiermee verminder je de hoeveelheid plastic afval die je produceert.

Geen groente en fruit in plastic zakjes

Koop jij wel eens losse groente of fruit in de supermarkt of bij de groenteboer, en doe je die dan in zo’n plastic zakje dat je daar kunt pakken? Deze zakjes verdwijnen doorgaans na één keer gebruiken linea recta de prullenbak in. Dit terwijl je ook zelf een tasje of zakje van thuis kunt meenemen om ze in te doen. Je moet er even aan denken, maar het is een goede gewoonte om jezelf aan te leren.

Uitwisbaar notitieboek

Of het nu voor het werk is of voor het dagelijkse leven, het is handig om een notitieboekje te hebben waarin je snel notities kunt maken zodat je zaken niet vergeet. Maar eenmaal vol, verdwijnt het notitieboekje in de prullenbak en moet je weer een nieuwe kopen, en daarvoor moeten weer bomen sneuvelen. Dit terwijl je ook eenmalig kunt investeren in een duurzaam, uitwisbaar notitieboek. Die kun je blijven hergebruiken zonder dat er bomen voor gekapt hoeven te worden.

Eén kleine, duurzame aanpassing in het dagelijkse leven maakt natuurlijk niet zoveel verschil. Maar als je alle kleine dingen die je kunt doen bij elkaar optelt, lever je daarmee zeker een substantiële bijdrage aan een duurzamere wereld. Het is vooral een kwestie van de knop omzetten en je bewust zijn van die kleine dingen in het leven die ook anders kan.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *