Aquamaryn: al 35 jaar ervaring in natuurverf!
De verf van Aquamarijn wordt al jarenlang gemaakt van minerale en plantaardige grondstoffen. Bij de productie van deze verf ontstaat er geen aanslag op aarde, water en atmosfeer.
De Betere Wereld sprak uitvoerig met Henriëtte van Westerhoven, manager retail, over hun natuurverf.
Wat maakt Aquamaryn nou zo’n bijzondere verf?
Aquamaryn natuurverf is verf gemaakt van minerale en plantaardige grondstoffen. Bij de productie van deze verf doen we geen aanslag op aarde, water en atmosfeer. Bovendien zijn we geen hype, maar is Aquamaryn al gestart met het ontwikkelen en produceren van natuurverf eind jaren ’70 en hebben we dus inmiddels zo’n 35 jaar ervaring zowel in het gebruik van de verf als in het maken van de verf.
Aquamaryn verven zijn het resultaat van de modernste verftechnologie en de natuurlijkste grondstoffen. Inmiddels hebben we een volledig product assortiment binnen- en buitenverven, en daarmee zijn we uniek in Nederland.
Welke grondstoffen gebruiken jullie en welke juist niet?
Laat ik beginnen met de grondstoffen die we niet willen gebruiken: de ontwikkeling van Aquamaryn verf is ontstaan uit de idee dat we moeten zoeken naar alternatieve grondstoffen voor aardolie producten. Al in de jaren ’70 zagen we dat het opraken van de aardolie een probleem zou worden in de volgende eeuw. Met die wetenschap vinden wij als verfmakers dat wij op ons vakgebied ons steentje bij moeten dragen aan de zoektocht naar alternatieven.
Omdat we toen al zagen dat fossiele grondstoffen in de loop van de tijd op zouden raken zijn wij op zoek gegaan naar "herwinbare" alternatieven. Zodoende zijn we verf op basis van plantaardige grondstoffen gaan maken.
In plaats van terpentine (aardolie) gebruiken wij bijvoorbeeld gomterpentijn. Gomterpentijn wordt gewonnen uit de hars van pijnbomen. De bomen worden regelmatig afgetapt en de hars (balsem) wordt gedestilleerd.
Ook citrusolie gebruiken we als verdunningsmiddel. Citrusolie wordt gewonnen uit de schillen van citrusvruchten. Heb je wel eens een mandarijnenschilletje samengeknepen bij het vlammetje van een kaars? Dan krijg je van die knetterende vonkjes, dat is de citrusolie!
Machiel van Westerhoven, Technisch Directeur
Een andere, heel belangrijke grondstof die we gebruiken is lijnolie. Lijnolie is een drogende olie en wordt geperst uit de zaden van de vlasplant. De vlasplant is een sterk gewas waarvan de vezel gebruikt wordt om touw te maken (hennep) en textiel (linnen). De zaden, of het lijnzaad, die niet geschikt zijn voor consumptie worden gebruikt om lijnolie uit te persen. Dit jaar hebben we voor het eerst zelfs lijnolie van Hollandse bodem. Een boer in Friesland en een boer in de Haarlemmermeerpolder hebben voor ons vlas verbouwd en het zaad wordt in Nederland geperst.
Waarom moeten mensen kiezen voor Aquamaryn?
Vaak denken mensen dat watergedragen verf toch al milieuvriendelijk is en dat ze dus goed bezig zijn. Een watergedragen verf is alleen nog steeds grotendeels een aardolie product. Watergedragen verven zijn ontwikkeld omdat schilders ziek werden van de oplosmiddelen in verf (terpentine). Ze stonden dag in dag uit die dampen in te ademen en dat veroorzaakte nare verschijnselen. Zodoende moesten schilders vanaf de jaren tachtig binnen met watergedragen verf gaan schilderen. Het voordeel daarvan is dat er geen oplosmiddel verdampt wanneer de verf droogt, maar water.
Een watergedragen verf bestaat verder voor een groot deel uit acrylaat, wat een kunststof dispersie is (kleine bolletjes plastic verdeeld in een vloeistof). Het water verdampt en de plasticbolletjes "smelten" aan elkaar door de werking van weekmakers.
Bij Aquamaryn maken we watergedragen verf op basis van een emulsie van lijnolie (ipv een acrylaatdispersie). In deze emulsie zijn bolletjes lijnolie verdeeld (geëmulgeerd) in water en wanneer het water verdampt vloeien de bolletjes lijnolie vanzelf aan elkaar: ze zijn namelijk al zacht van zichzelf en hebben dus geen weekmakers nodig. Het feit dat het drogen van de lijnolie langzamer gaat dan het drogen van de snelle acrylaatdispersie weegt wat ons betreft op tegen de winst van een duurzame natuurlijke grondstof, welke zonder synthetische toevoeging en bewerking gebruikt kan worden. En het is gezonder voor de verwerker en het milieu.
Overigens zijn watergedragen muurverven ook zogenaamde acrylaatdispersies. Muurverven vormen de grootste oppervlakken in je huis en als je je wanden van je huis beschouwt als "derde huid" kun je je voorstellen dat een natuurlijke laag op je muren aangenamer aanvoelt dan een plasticlaag. Je kunt de muren gewoon afnemen en schrobben met water!
Is Aquamaryn schoner dan gewone verf?
Verf is natuurlijk wel verf, dus je moet er verstandig mee omgaan. Maar een van de uitgangspunten bij de ontwikkeling van onze verf is dat de grondstoffen en de totale samenstelling onschadelijk moeten zijn voor levende wezens (in het bijzonder de mens) en probleemloos weer in de ecologische kringloop kunnen worden opgenomen. Dus ja! Aquamaryn natuurverven zijn absoluut schoner dan reguliere verven, maar je moet nog steeds de resten niet door de gootsteen spoelen!
Wat vindt u van de ontwikkelingen in verf?
De noodzaak is doorgedrongen in de branche en de technologische ontwikkelingen zijn gigantisch. Er wordt door verfproducenten o.a. gewerkt aan zogenaamde "bio-based" grondstoffen/bindmiddelen. Het voordeel daarvan is dat de grondstoffen uit de levende natuur komen, zoals soja- en maiszetmeel. Het nadeel van deze "bio-based" technologie is dat de van oorsprong natuurlijke grondstof dusdanig veel chemische bewerking ondergaat, wat gepaard gaat met een hoog energieverbruik, dat dat wat ons betreft niet binnen de duurzame gedachte van Aquamaryn past. Wij proberen juist grondstoffen te gebruiken die zo min mogelijk chemische bewerking nodig hebben.
Voor de verdere ontwikkeling van natuurverf is een brede samenwerking en gevoel van noodzaak nodig binnen de hele keten, van producenten en toeleveranciers tot groothandels, verfspeciaalzaken en de consument. Ik geloof dat de noodzaak steeds meer gedragen wordt door de keten, dus dat kan mooie nieuwe inzichten en technieken voortbrengen.
Hoe gaat de verf van de toekomst er uitzien?
Ik denk dat de toekomst van verf tweeledig is: enerzijds zullen er steeds meer technisch hoogstaande synthetische verven worden ontwikkeld, welke een specifiek doel en technische eigenschappen bezitten.
Dan moet je denken aan verf met geïntegreerde zonnecellen, of verf die giftige stoffen opneemt uit de lucht en zodoende lucht zuivert enz.
Anderzijds verwacht ik dat de consument steeds bewuster gaat kiezen voor gezonde alternatieven. Of het nu gaat om voeding of eerlijke kleding of de inrichting van je huis. Daar hoort een meer natuurlijke verf ook bij, in plaats van kunststof en weekmakers.
Handige tips
1 alle verven van Aquamaryn zijn naast de kleuren uit onze nieuwe kleurenkaart Human Moods, ook in alle andere kleuren te mengen.
2 vraag naar natuurverf bij je verfspeciaalzaak. Zij hebben het of kunnen het voor je bestellen.
3 natuurverven hebben een zeer goed ademend vermogen, terwijl synthetische verven in het algemeen afsluiten en statisch oplaadbaar zijn.
4 de verf van Aquamaryn ruikt prettig en verwerkt makkelijk. Na het schilderen slaap je diezelfde avond gewoon weer in je eigen slaapkamer!
5 een watergedragen (lijnolie) verf heeft meer laagdikte nodig. Wees niet te voorzichtig en gebruik voldoende verf!
6 gebruik geen ammonia om je verfwerk schoon te maken! Er zijn inmiddels veel betere en biologisch afbreekbare alternatieven: maak schoon met St. Marc, B-clean of Universol.
7 er zijn biologisch afbreekbare rolbakken en afdekzeil verkrijgbaar. Handig, want je hoeft je rolbak niet schoon te maken, je kunt de verf gewoon laten opdrogen.
8 Bewaar je kwasten voor je buitenwerk in rauwe lijnolie: Luchtdicht afsluiten en volgend jaar zo weer te gebruiken.
Wat is jullie toekomstdroom?
We vinden dat er geen reden meer is om niet met natuurverf te schilderen! We hebben daarom samen met ecologisch interieurstyliste Froukje van Veen van Healthy Homes een eigen kleurenlijn ontwikkeld om te laten zien dat duurzaam en ecologisch niet saai en tuttig is, maar warm, trendy en bijzonder. We vertellen ons verhaal en het dealernetwerk groeit! Over een aantal jaar zul je zien dat het heel normaal is om met natuurverf te schilderen.