Elektrisch scoort beter!


Iedereen aan de elektrische auto?

Wie een eigen auto nodig heeft, maar wel graag zoveel mogelijk rekening wil houden met het milieu kan een elektrische auto overwegen. De CO2-uitstoot vermindert daarmee met zo’n veertig procent en je kunt zelfs helemaal klimaatneutraal rijden wanneer je de auto kunt opladen met je eigen zonnepanelen. Volgens de ANWB en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kunnen veel autorijders zonder grote praktische problemen overstappen op een elektrische auto: angst om stil te komen staan is namelijk niet nodig.

Bijna 60 procent van de autoritten is korter dan tien kilometer, ruim 90 procent van alle autoritten is korter dan 50 kilometer. Deze ritten zijn makkelijk te doen met een volledig elektrische auto met een gemiddelde actieradius van 170 kilometer, Voor wie dit bereik onvoldoende is, zijn elektrische auto’s met een range-extender of de zogenaamde plug-in hybrides een uitkomst. Een andere mogelijkheid is een volledig elektrische auto te combineren met een deelauto of huurauto voor de incidentele lange ritten, zoals vakantievervoer.

Milieuwinst
Door over te stappen van een auto met benzine of dieselmotor op een elektrische auto wordt ongeveer 40 procent CO2-uitstoot vermeden, ook als het gaat om elektrische auto’s met range extender en plug-in hybrides. Bij de laatste typen is consequent opladen wel een belangrijke voorwaarde. Ook stoot de elektrische auto veel minder fijn stof en stikstofoxiden (o.m. verantwoordelijk voor smogvorming) uit.

Kostenvergelijking
Hoewel de elektrische auto in aanschaf duurder is dan een auto met een brandstofmotor, is het gebruik voordeliger. Gelukkig komen er steeds meer elektrische auto’s met een lagere aanschafwaarde op de markt. Een realistische kostenvergelijking kan echter pas worden gemaakt als er meer duidelijk is over de restwaarde van de elektrische auto en de levensduur van de accu.

Feiten en cijfers
Er zijn momenteel 15 modellen elektrische personenauto’s op de markt, en dit aantal blijft voorlopig verder stijgen. Ook het aantal (snel-)laadpalen stijgt (momenteel bijna 2.000). Er zijn (maart 2013) bijna 2.000 volledig elektrische auto’s en 5.700 plug-in hybrides of elektrische auto’s met range-extender op de weg. Top 3 van meest verkochte modellen:
1. Opel Ampera; elektrisch met range extender
2. Toyota Prius; plug-in hybride
3. Nissan Leaf; volledig elektrisch

Meer informatie
www.milieucentraal.nl/elektrische-auto
www.anwb.nl/elektrisch

CO2-vergelijker bevestigt duurzame keus treinreiziger
Dat reizen met de trein beter is voor het milieu, dan wisten we al, maar hoeveel beter? Om dat inzichtelijk te maken werkten de Nederlandse Spoorwegen samen met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal aan een nieuwe app: CO2-vergelijker. Daaruit blijkt dat de trein ruim 75 procent beter scoort dan de gemiddelde auto. De trein en auto worden qua milieubelasting pas vergelijkbaar wanneer een bestuurder vijf passagiers meeneemt in de auto.

Reizigers kunnen met de app real time inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van hun treinreis in vergelijking met dezelfde reis per auto. “Zo kun je zien dat door over een afstand van tien kilometer je grofweg al één kilo CO2 bespaart. De app rekent om dat je daarvoor bijvoorbeeld ook 17 uur TV kan kijken of bijna een uur kan stofzuigen,” aldus Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal.

De nieuwe CO2-vergelijker is te downloaden in zowel de iPhone app-store als de Android Market, of vanaf www.ns.nl.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *