Fair trade vaas uit India van Tiny Miracles Foundation

Design vouwvaas maakt Indiase gemeenschap economisch zelfstandig.

De ‘Paper Vase Cover’ is een papieren vaashoes waarmee je in een handomdraai zelf een moderne designvaas creëert. De vouwvaas is een ontwerp van de Nederlandse designer Pepe Heykoop en wordt onder de hoede van de Tiny Miracles Foundation gemaakt in Mumbai, India.

Het doel van dit project is het economisch zelfstandig maken van de ‘Pardeshi’, een letterlijk straatarme gemeenschap van zo’n 700 mensen in het red light district van deze miljoenenstad. Het produceren van de Paper Vase Cover is voor de Pardeshi een unieke mogelijkheid om hun armoedecirkel te doorbreken.

vaas recycled fairtrade

Interieur Innovatie Award imm Köln 2013
De Paper Vase Cover is gemaakt van gerecycled papier met een matte coating en is leverbaar in drie kleuren: zwart, wit en groen-wit. Door de papieren hoes te vormen langs de voorgevouwen lijntjes maak je je eigen designvaas. De vouwvaas past over bijna iedere lege fles en is door de voorgevouwen driehoekstructuur op vele manieren te modelleren. De vouwvaas wordt geleverd in een prachtige envelop van hetzelfde materiaal. Het ontwerp van de Nederlandse designer Pepe Heykoop is tijdens de internationale designbeurs imm Köln bekroond met de Interieur Innovatie Award 2013.

Tiny Miracles Foundation
De Paper Vase Cover wordt met de hand gevouwen door Indiase vrouwen, die worden gesteund door de Tiny Miracles Foundation. Dit is een Nederlandse hulporganisatie, die in 2010 is opgericht door Pepe Heykoop’s nicht Laurien Meuter. Tiny Miracles richt zich op één specifieke straat in de rosse buurt van Mumbai, India waar een gemeenschap van ongeveer 700 mensen – de ‘Pardeshi’ – leeft van wie het wegdek hun enige ‘thuis’ is.

Pepe Heykoop
De Nederlandse ontwerper Pepe Heykoop (1984) opende zijn studio direct na zijn afstuderen aan de afdeling ‘Wonen’ van de Design Academy Eindhoven in 2008. Pepe’s werk richt zich voornamelijk op handschrift en het handgemaakte. In zijn Amsterdamse atelier ontdekt hij nieuwe low-tech technieken en realiseert hij zijn unieke stukken.
Producten van Studio Pepe Heykoop zijn nooit rechtlijnig: groei is essentieel. Hij is geïnteresseerd in de relatie tussen design en kunst, wat samenkomt met zijn natuurlijke neiging om voorwerpen te recyclen.
Pepe’s werk is te zien tijdens designbeurzen, zoals de Salone del mobile Milan, TENT London, DMY Berlin en IMM Cologne. In samenwerking de Tiny Miracles Foundation produceert Pepe in zijn Indiase atelier artikelen die in grotere oplages worden gemaakt, zoals de Paper Vase Cover.

De ambitie van Tiny Miracles is dat deze kleine gemeenschap in 2020 zelfvoorzienend is en tot de economische middenklasse behoort. Tot voor kort waren de Pardeshi grotendeels afhankelijk van de verkoop van rieten manden, waar echter nauwelijks een markt voor is. Het aanbod van andere banen in deze buurt is zeer beperkt.
Daarom heeft Pepe Heykoop in 2012 zijn atelier in het midden van de gemeenschap opgezet, waar de vrouwen worden opgeleid en een goed salaris ontvangen. Daarnaast zorgt de stichting voor gezondheidszorg, onderwijs voor de kinderen en organiseert zij veel sociale activiteiten voor de gemeenschap.

Verkoopinformatie
De Paper Vase Cover is voor € 21,50 te bestellen in de webshop van MoreThanHip en wordt gratis toegestuurd. Er is keuze uit 3 kleuren: zwart, wit en groen-wit.
www.morethanhip.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *