Finalisten Englightenmentnz of the Year bekend


Twaalf finalisten strijden om Enlightenmentz of the Year.

De jury heeft twaalf finalisten bepaald voor de Enlightenmentz of the Year 2012. Het gaat om lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst. Het is een initiatief van Science-centrum NEMO, het energieblad Utilities en verschillende organisaties op het gebied van duurzaamheid, wetenschap en industrie. Op 1 en 2 november worden de winnaars gekozen tijdens Energy 4 Next Generations II in NEMO.

De vier categorieën zijn process, product, social en urban. Ook vormen Enlightenmentz uit Amsterdam een categorie, maar daarvan worden de finalisten later gekozen, tijdens het festival of Cools, van Green Metropole, op 10 oktober 2012.

De finalisten binnen de verschillende categorieën moeten tijdens Energy 4 Next Generations de jury en het publiek overtuigen met pitches en filmpjes van 56 seconden, waarin ze in een korte boodschap de kracht van hun enlightenment tonen. De video’s zijn ook van tevoren op internet te bewonderen en ook daar kunnen de finalisten stemmen werven.

De finalisten per categorie:

Process
– De PEF-fles van Avantium. Het Amsterdamse chemiebedrijf tekende een contract met Coca-Cola voor de ontwikkeling van een honderd procent biogebaseerde colafles. Haar specifieke technologie kan dus een enorme impact hebben. Mogelijk drinken we over een paar jaar cola uit een biofles.
– Terugwinnen vetten en eiwitten uit dierenhuiden van AkzoNobel. Het chemieconcern ontwikkelde een methode waarmee bij de leerproductie op een schone manier eiwitten en vetten zijn te herwinnen. Het maakt een reductie van de veestapel mogelijk, omdat ze in voeding zijn te verwerken.
– Magnetisch koelen van BASF. Met magnetisch koelen kunnen koelkasten en airco’s in de toekomst mogelijk 50 procent energiezuiniger hun werk doen. Chemiereus BASF en verschillende wetenschappers werken aan de eerste toepassingen.

Product
– Zuiverende windmolens van Dutch Rainmaker. Een windmolen die water uit de lucht wint. Het Dutch Rainmaker ziet grote kansen in de landbouw, maar ook in ontwikkelingslanden en Zuid-Europa.
– Dyneema vliegertouw van DSM. Zeeschepen kunnen veel energie besparen door grote vliegers als zeil te gebruiken. Het vliegertouw moet dan wel extreem sterk zijn. Chemiegigant DSM produceert en levert die inmiddels.
– Gewasbescherming met UV-licht van Clean Light. Het bedrijf Clean Light heeft een methode voor gewasbescherming ontwikkeld op basis van UV-licht. Daardoor is het gebruik van chemische middelen met minimaal vijftig procent te reduceren.

Social
– Llowlab van Lowlands en Jan Douwe Kroeske. Popfestivals zijn uitstekende locaties om duurzame ontwikkeling onder de aandacht te brengen van een groot publiek. LLowlab stond dit jaar voor de derde maal op het Lowlands festival. Zeker 20.000 mensen bezochten het duurzaamheidsplatform.
– Windgas van Greenpeace en Gasunie. Gasunie en Greenpeace Energy zetten windenergie om in waterstofgas dat via het gasnet wordt gedistribueerd. Zo kunnen de overschotten van windenergie worden opgeslagen voor later gebruik en wordt overbelasting van elektriciteitsnetten voorkomen.
– Wakawaka van Intivation. De Wakawaka-lamp (wakawaka is Swahili voor schitterend licht) is een bijzonder efficiënte solar LED lamp. De lamp biedt volgens Invitation licht aan de 1,6 miljard mensen die het zonder elektriciteit moeten stellen.

Urban
– Car2Go van Daimler. Autofabrikant Daimler heeft in Amsterdam eind 2011 een slim concept van autodelen met elektrische Smarts geïntroduceerd. Een gebruiker kan met een speciale pas één van de driehonderd Smarts gebruiken als auto. Kosten: 29 cent per minuut.
– Recycling Light van Tauw. Zestig procent van het energiegebruik door overheden gaat naar openbare verlichting. Het technologiebedrijf Tauw ontwikkelde een dynamisch systeem dat alleen licht geeft wanneer nodig en bovendien wordt gevoed door zonne-energie.
– Energy Valley Topclub van verschillende organisaties en topclubs. Energy Valley Topclub is een brede samenwerking in de provincie Groningen die actief energie en duurzaamheid onder de aandacht wil brengen. Belangrijk speerpunt is de vergroening van het stadion van FC Groningen.

Jurering
Tijdens het congres Energy 4 Next Generations op 1 en 2 november in NEMO worden voor het eerst in vijf categorieën the Enlightenmentz of the Year uitgeroepen. De jury bestaat uit: topexpert op het gebied van zonne-energie Wim Sinke, vpro-programmamaker Rob van Hattum, Colette Alma (directeur VNCI), Ad Van Wijk, (hoogleraar Future Energy Systems), Ilse van den Breemer (programmamanager Duurzaamheid Amsterdam) en hoofdredacteur Petrochem en Utilities, Wim Raaijen (secretaris). Bij het bepalen van de uiteindelijke winnaars wordt naast het oordeel van de jury ook de resultaten van een stemronde op internet mee genomen en het oordeel van het publiek tijdens het congres.

Energy 4 Next Generations heeft dit jaar voor de tweede maal plaats. In 2010 namen in de beurs van Berlage per dag 400 bezoekers deel uit bedrijfsleven, wetenschap en van verschillende overheden. Bij deze tweede editie werkt organisator Industrielinqs Pers en Platform (vakblad Utilities) nauw samen met Science Center NEMO. Andere partners zijn Green Metropole, Duurzaam Gebouwd, VNCI, KNCV, de Gezonde Stad, Duurzaam Bedrijfsleven, Duurzaam Geproduceerd, Passiefhuismarkt en Petrochem. Tijdens het congres en de Museumnacht op 3 november zullen de finalisten en nominaties voor Enlightenmentz of the Year ook te bewonderen zijn in een speciale expositie: Th Future Shop of Enlightenmentz.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *