Iedereen doet WAT

Vanaf 9 september 2019 start Nederland met  “Iedereen doet WAT”.

We staan voor een enorme transitie in Nederland. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan en onze wereld leefbaar te houden, moeten we ons aanpassen. De manier waarop wij ons vervoeren, onze huizen verwarmen en ons geld verdienen zal moeten verduurzamen. Met de campagne Iedereen doet WAT wil de overheid samen met vele partners vooral veel concrete tips geven over hoe iedereen zijn of haar persoonlijke leven duurzamer kan maken.

Subsidie woningisolatie weer terug

Vanaf 2 september kun je weer met terugwerkende kracht tot 15 augustus 2019 subsidie aanvragen voor woningisolatie. Een voorwaarde is wel dat je tegelijk 2 grote isolatiemaatregelen (dak, muur, vloer en/of ramen) moet nemen om voor de subsidie in aanmerking te komen.

“Per woning is het mogelijk om tot €10.000 subsidie te krijgen. Zo kunnen woningeigenaren ongeveer 20% van de kosten gesubsidieerd krijgen.”

De subsidie voor vloerisolatie is daarbij met 40% verhoogd van € 5,- naar € 7,- per m². Dat betekent dat een subsidie van € 350,- voor een standaardwoning van 50 m². Deze subsidie mag worden gecombineerd met andere subsidieregelingen. Op de website www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u bekijken welke andere subsidieregelingen er zijn en of er goedkope leningen zijn.

De Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) kun je aanvragen via www.rvo.nl/seeh

Tips voor snelle winst

Zet de automatische comfort-stand van uw cv-ketel uit

De meeste cv-ketels hebben een comfort-stand voor warm kraanwater. Er wordt dan dag en nacht een voorraadje water of een verwarmingsplaat op temperatuur gehouden, zodat u niet lang op warm water uit de kraan hoeft te wachten. Dit warm houden kost echter zo’n € 50,- per jaar.

Kijk eens in de gebruiksaanwijzing of er een eco-stand op uw cv-ketel zit. Met deze eco-stand wordt het water pas verwarmd wanneer u de kraan opendraait. zo zal het na een nacht slapen iets langer duren voor de warme kraan heet wordt. Maar voor het milieu én je portemonnee is dat ruimschoots te verkiezen boven extra gasverbruik.

Monitor je energieverbruik

Is bij jou al een slimme meter geïnstalleerd? Hiermee kan jouw energieleverancier je energieverbruik uitlezen, zodat jij niet meer elk jaar de meterstanden hoeft door te geven. Ook geven de meeste leveranciers een 2-maandelijks overzicht van je verbruik. Maar dit kun je ook zelf uitlezen!

Om jouw energieverbruik nog beter in de gaten te houden, kun je een energieverbruiksmanager aanschaffen die je aan je slimme meter kunt koppelen. Een verbruiksmanager toont je elektriciteitsverbruik (stroomverbruik), je gasverbruik of allebei. Zo kun je jouw verbruik nog nauwkeuriger volgen. En als je weet waar je gas of stroom aan opgaat, kun je gerichter en eenvoudiger energie besparen. Ook zijn er online oplossingen voor, zoals www.slimmemeterportal.nl, waarmee je gratis je verbruik kan meten.

Wil jij ook WAT doen? Kijk dan op iedereendoetwat.nl

Meer lezen? (én doen)

> TONZONdoetWAT zonder verzendkosten

> Energie opwekken met een eco-zonnepark; goed voor mens én milieu.  🐝

> Vrijdag Klimaatstaking: Volg de jeugd en kom ook in actie voor ons klimaat

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.