Energie opwekken met een eco-zonnepark; goed voor mens én milieu.  🐝

Zelf zonne-energie opwekken met een bijdrage in een zonnepark

Een zonnepark waar iedereen van profiteert!

Ze zijn nodig. Zonneparken! Maar liever niet ten koste van het landschap en de natuur. Een zonnepark roept al snel een beeld op van een groot stuk grond dat vol staat met zonnepanelen. Geen lichtstraal die de grond meer bereikt! Niet bepaald een lust voor het oog en nog belangrijker is de vraag wat de komst van een zonnepark betekent voor het gebied en de aanwezige planten en dieren. Een groot park met zo veel mogelijk panelen voor een maximale winst… Zou dat ook anders kunnen? Dat kan! Sterker nog, dat gebeurt al in Nederland. Bijvoorbeeld met de eco-zonneparken van energieleverancier Vrijopnaam. Hierbij profiteert iedereen. Ook het landschap en de natuur.

Lezers van De Betere Wereld profiteren nu van een speciale actie. 
We mogen 50 overstappers 2 zonnepanelen gratis aanbieden!

Waarom hebben we zonneparken nodig?

Als we alle daken vol met zonnepanelen leggen en van de halve Noordzee een windpark zouden maken, wekken we nog niet voldoende stroom op om ervoor te zorgen dat de kolencentrales verleden tijd zijn. Dat de parken er moeten komen is een feit, maar waar, in welke vorm en op een manier waar iedereen blij van wordt is niet zo vanzelfsprekend. Een geschikte locatie en omvang van het park waarbij rekening gehouden wordt met omwonenden, natuurontwikkeling en/of ruimtelijke inpassing is dan wel zo fijn!

Hoe kiezen we de beste optie voor mens én milieu?

Het opwekken van stroom door de zon kan overal. Langs snelwegen, spoorlijnen, op dijken of geluidswallen, gesloten stortplaatsen, langs luchthavens, op water, oude industrieterreinen, niet rendabele (vaak kleinere stukken) landbouwgrond, waterwingebieden en ook in combinatie met agrarische en natuurfuncties. Zolang iedereen maar profiteert. En onder iedereen valt ook het landschap, flora & fauna.

Locatie en omvang

In ons land hebben we voldoende grond die geschikt is voor de productie van zonnestroom. Zeker de gebieden die anders geen functie hebben (zoals een gesloten stortplaats) bieden een mooie kans voor ‘nieuw leven’ door een zonnepark. Met de juiste inrichting kan een zonnepark zelfs een positief effect hebben op de biodiversiteit. Voor maatschappelijk draagvlak is een passend ontwerp van een zonnepark essentieel. Soms vol in de spotlight. Soms weggewerkt achter een mooie beukenhaag. In overleg met omwonenden is de oplossing te vinden. Waar mogelijk worden ruimtes gemaakt voor recreatie en educatie.

Biodiversiteit

Naast de productie van duurzame energie wordt een locatie ingezaaid met een op maat samengestelde mix van inheemse bloemen en kruiden die de lokale biodiversiteit maximaal ondersteunt. Zo ontstaat een ideale leefomgeving voor insecten, bijen en vlinders. Indien mogelijk vindt wateropslag plaats of biedt het park extra ruimte voor trekvogels.

De zon schijnt voor ons allemaal!

We hebben in Nederland voldoende zonlicht voor ons energieverbruik. Zonnestroom is schoon, stil en kan kleinschalig opgewekt worden. Op plekken waar (bijna) niemand er last van heeft. En waarbij diverse andere voordelen geboden kunnen worden. Wil je meer weten over de eco-zonneparken van Vrijopnaam of weten hoeveel jij kunt opwekken? Vraag een offerte aan of neem een kijkje op www.vrijopnaam.nl.

We zetten bovendien graag de lezers van De Betere Wereld in het zonnetje en daarom ontvangen de eerste 50 overstappers twee panelen gratis!

Lees ook:

Je eigen zonne-energie opwekken, zonder panelen op je dak

Het was een topjaar voor zonnepanelen. Wat brengt de toekomst?

Energie voor iedereen: Lang leve de zon

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.