Jolein Baidenmann vanuit Rio: deel 2 blog-serie Rio+20

Laatst bijgewerkt op 17 juni 2014

Laatste update op 17 juni 2014

Blog 2: In Rio hebben overheid en business een ander ambitieniveau.

Conferentie Rio +20.
Blog dinsdag 19 juni. 
Jolein Baidenmann, vrouwenvertegenwoordiger & co-founder van ISDuurzaam.

Jullie hebben het vast al gelezen, dinsdag werd er door Brazilië aan de gehele groep van landen een concept finale onderhandelingstekst gepresenteerd. Die finale tekst voldeed natuurlijk niet helemaal aan de wensen van de Europese Unie en al helemaal niet aan de eisen van de vrouwengroepen. Dus besloten de vrouwenorganisaties in de tuin van het conferentiecentrum een demonstratie te houden, om hun ongenoegen te uiten. Ze protesteerden onder meer tegen het feit dat er niets in de tekst staat over reproductieve rechten. En dat er geen concrete afspraken zijn gemaakt over het stimuleren van vrouwen in leiderschapsposities. Maar men beseft ook wel dat het nu in de handen is van de deelnemers van het High Level segment. Dat zijn de ministers en staatshoofden, die woensdag allemaal aankomen. Dus gingen de vrouwenorganisaties in conclaaf over een strategie om de staatshoofden te overtuigen van de noodzaak van het toevoegen in de tekst van die elementen die belangrijk zijn voor vrouwen… wordt vervolgd.

Rio Jolein Baidenmann

Elke dag is er trouwens een overleg tussen de Nederlandse NGO’s die aanwezig zijn, georganiseerd door het Nationaal Platform Rio + 20. Dan komt de Nederlandse delegatie een update geven, bespreken we wat er speelt onder de NGO’s, welke site-events interessant zijn en of er nog heikele lobbypunten zijn. Het is erg interessant om te zien hoeveel verschillende insteken en thema’s de Nederlandse maatschappelijke organisaties hebben. Bijvoorbeeld: er zijn presencing coaches, die zich bezig houden met meditatie voor een betere resultaat, er zijn de grote NGO’s zoals Oxfam en Hivos die op thema’s als water of landrechten lobbyen en er zijn kleinere organisaties met innovatieve thema’s, zoals het recht op natuur voor kinderen. Woensdag komt Louise Fresco, prominente Nederlandse wetenschapper op het gebied van duurzame ontwikkeling, als officiële vertegenwoordiger van de Nederlandse NGO’s de Nederlandse delegatie versterken.

Programma van dinsdag 19 juni
’s Ochtends ga ik naar een side-event georganiseerd door vrouwenorganisaties over ‘The Future Women Want’. We krijgen onder meer een speech van mevrouw Brundtland, een invloedrijke politica uit Noorwegen, naar wie de Brundtland-definitie van duurzaamheid -people, planet, profit – is vernoemd (rechts op bóvenste foto). Daarna wachten we uren op de plenaire meeting over de definitieve RIO-tekst. Het is dan nog niet duidelijk of er nog geprotesteerd gaat worden tegen de tekst en dat maakt het spannend. Maar als de vergadering geopend wordt vraagt de Braziliaanse voorzitter of er bezwaren zijn tegen de tekst en 1 seconde later is de tekst afgehamerd. Daarna volgen de plichtplegingen, de bedankjes voor het harde werk van de Brazilianen.

Ik ben dan wel even klaar met de enigzins inspiratieloze sfeer (da’s mijn persoonlijke gevoel) en besluit naar de grote businessbijeenkomst te gaan in de stad. Ik kom in een bijeenkomst met onze DSM topman Feike Sybesma, die me verrast met een aantal ambitieuze statements vanuit het bedrijfsleven. Hij heeft het erover dat niet voor jezelf en je familie kunnen zorgen, het ergste is dat je als mens kan overkomen. Dat het bedrijfsleven de verantwoordelijkheid heeft om dat voorkomen, dus dat ze hard moeten strijden tegen werkloosheid. Dat bovendien niet arbeid moet worden beprijsd, maar grondstoffen. Hij geeft aan dat het bedrijfsleven dat hier bijeen is, het belangrijk vindt om negatieve gevolgen van het productieproces voor het milieu en mensen, in de prijs van producten mee te nemen. En dat ze van de overheid hier regels over willen. Verder genoemd dat de rol van vrouwen en ondernemerschap erg belangrijk is. (foto) En de directeur van De World Business Council on Sustainable Development (WBCSD) Chad Holiday, stelt dat bedrijven zich meer moeten richten op samenwerking met medewerkers en met de gemeenschappen waarin ze opereren dan dat ze zich moeten richten op de overheid. Verfrissend, toch?

Jolein Baidenmann Rio

Feike Sybesma gooit er nog wat prikkelende stellingen in. Zou business niet, in navolging van de Occupy beweging, een spandoek moet maken met de tekst: ‘Business Occupies Rio’, omdat business zoveel meer ambitie lijkt te hebben dan overheden? En hij gooit een balletje op over dat op de volgende RIO Conferentie een verklaring eigenlijk door overheden én het bedrijfsleven samen moet worden ondertekend. En inderdaad, als je ziet welke inspirerende topmensen er zijn, zoals Richard Branson van Virgin, de baas van PUMA (die externe kosten al in de prijzen opneemt), de burgemeester van New York, Paul Polman van Unilever, Arnold Schwarzenegger, is er best iets te zeggen voor een top van deze ‘leaders for tomorrow’. Dat levert misschien ook weer veel meer positieve aandacht voor duurzame ontwikkeling op van de pers, ook in Nederland.

De vice-voorzitter van het RIO+20 proces geeft in de afsluitende bijeenkomst van het WBCSD de volgende samenvatting van de uitkomsten van Rio. Er is nu consensus over (voor de die-hards, die het inhoudelijke proces volgen):
– a proces to get a set of sustainable development goals
– green economy language
– a high level political forum, which will follow up RIO +20
– decision to make UNEP stronger
– request towards companies to report on CSR
– beyond GDP-indicators are important
– mechanism for Means of Implementation on finance and technology
– a 10 year famework for sustainable production and consumption
– importance of voluntary commitments of countries

’s Avonds heb ik het eerste onofficiële netwerketentje, met onder meer de managing director van WBCSD, de Nederlandse Peter Paul van de Wijs, en met mensen van SustainAbility, die bezig zijn met het ontwikkelen van meetinstrumenten voor social impact, wat ook voor het Nederlandse ontwikkelingsveld en het duurzame bedrijfsleven erg van belang is.

Lees meer in het volgende blog. Onder meer met… Staatssecretaris Knape benoemt het belang van een vrouwenvertegenwoordiger… Speech major group women… Louise Fresco praat met Nederlandse NGO’s in zitkuil.

Lees ook:
> Blog 3, ‘het high level-gedeelte’
> Blog 1, ‘in den beginne’

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *