Levensverhaal van Nelson Mandela voor Kinderen

Jeugdboek over Nelson Mandela.

Eind september werd in de Transvaalbuurt in Den Haag door Desmond Tutu een standbeeld van Nelson Mandela onthuld. Tegelijkertijd verscheen bij Uitgeverij ACT on Virtues een jeugdboek met zijn levensverhaal. Een spannende jeugdroman die bij de lezers binnenkomt, natuurlijk door het verhaal van Mandela zelf, maar ook door hoe het geschreven is. Van volwassenen die de autobiografie van Mandela te omvangrijk vonden, krijgt het boek ook heel positieve reviews.

Veel belangrijke thema’s

In haar boek beschrijft Angela Machiel-Guépin voor kinderen vanaf ongeveer 12 jaar oud hoe Nelson Mandela opgroeit als herdersjongen. Na zijn schooltijd gaat hij naar Johannesburg waar hij advocaat wordt. Daar raakt hij betrokken bij de strijd tegen apartheid en wordt hij voor zevenentwintig lange jaren gevangen genomen op Robbeneiland. Uiteindelijk wordt Mandela vrijgelaten en tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika gekozen en krijgt hij de Nobelprijs voor de Vrede.

nelson mandela boek levensverhaal

“Een bekend verhaal voor de meeste volwassenen van mijn generatie, maar niet voor de jeugd,” vertelt Angela, die in het dagelijkse leven les geeft op een Vrije School in Zutphen. Ze nam het afgelopen schooljaar vrij om een school in een van de townships van Zui-Afrika te helpen. Daar raakte ze geboeid door het levensverhaal van Mandela.

“Na m’n sabbatical vertelde ik in de klas over Mandela en ik merkte hoe het verhaal de leerlingen van groep 7 en 8 raakte. Het bevat heel veel belangrijke hedendaagse thema’s, zoals pesten, discriminatie, de drang naar vrijheid en verzoening. We hebben hier veel gesprekken over gevoerd. Ook spraken we over Mandela’s vele bewonderenswaardige eigenschappen, zoals moed, doorzettingsvermogen en menselijkheid. Allemaal eigenschappen die ik bij kinderen ook graag stimuleer en die door fragmenten in het boek voor hen bespreekbaar werden en tot leven kwamen. Omdat er geen Nederlandstalig jeugdboek over Mandela was, besloot ik zelf de pen ter hand te nemen. Ik hoop dat mijn boek eraan bijdraagt dat mensen elkaar gelijk behandelen, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht.”

Website voor scholieren en leerkrachten
Bij het boek hoort de site www.mandelaboek.nl met informatie voor scholieren en lesmateriaal, te gebruiken door leerkrachten.

Auteur: Angela Machiel-Guépin
ISBN: 978-90-819463-08
Paperback, 236 pagina’s
Prijs: € 14.95
Te bestellen via: www.actonvirtues.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *