Mail & Win: fair trade kussen van Fair Fabrics


Fair trade vilt uit Mongolië.


Dit vilten kussen is van 100 procent schapenwol en handgemaakt door vrouwen in Mongolië die hiervan hun gezin kunnen onderhouden. Het patroon symboliseert water. De inwoners van Mongolië geloven dat natuurlijke elementen als water, bomen, gras en aarde levenskracht aan mens en dier kunnen geven. Als ze moe of uitgeput zijn, gaan ze bijvoorbeeld naast een rivier staan en concentreren ze zich op positieve dingen. Het water neemt dan hun vermoeidheid mee en geeft hen nieuwe energie.

De Mongoolse producten van Fair Fabrics zijn afkomstig van individuele producenten, kleine bedrijven, coöperaties en vrouwengroepen. Zij handelen volgens de principes van fair trade, ze leggen zich toe op het stimuleren van werkgelegenheid en het opleiden van hun werknemers. Die krijgen daarmee een kans op een betere toekomst.

Made in Mongolia = goed voor Mongolië

In Mongolië leeft ruim een derde van de bevolking ver beneden de armoedegrens, tachtig procent daarvan heeft een direct gebrek aan voedsel en andere eerste levensbehoeften. Fair Fabrics betrekt haar producten op plekken waar juist die mensen worden geholpen. Ze krijgen geleerd hoe ze vilt kunnen maken en verwerken, werk dat trouwens vooral door vrouwen wordt gedaan. Ze kunnen er genoeg geld mee verdienen om hun gezin te onderhouden. Voor sommigen is het trouwens meer dan een cruciale bron van inkomsten alleen. We werken ook met groepen vrouwen die een geestelijke stoornis hebben. Voor hen heeft het werk een belangrijk therapeutisch effect.

fair fabrics
Het voorste kussen van vilt, is 45x45cm en kan je winnen!

Fair Fabrics heeft in haar collectie ook handgemaakte viltproducten geproduceerd door Made in Mongolia (MIM), allemaal van 100 procent natuurlijke wol. MIM’s duurzaam geproduceerde kussens combineren de schoonheid van hedendaagse ontwerpen met de tijdloze kwaliteit van traditionele Mongoolse vilt- en borduurtechnieken. MIM is niet gericht op het maken van winst, maar wil vrouwen in staat stellen hun eigen levensomstandigheden en die van hun gemeenschap te verbeteren. Dat gebeurt door ze te leren hoe ze de natuurlijke producten kunnen maken en verwerken, en ze vervolgens een eerlijke prijs te geven voor de spullen die ze maken. De winst van Mim gaat naar de non-gouvernementele hulporganisatie Asral die de armste mensen en kinderen in de hoofdstad Ulaanbaatar en in de onherbergzame Gobi-regio helpt aan voedsel, schoon drinkwater, huisvesting, medische zorg en een opleiding waarmee ze op eigen kracht de armoede kunnen ontvluchten.

Mongolië ligt ingeklemd tussen China en Rusland en is een land dat worstelt om haar wortels te hervinden. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie kwam er een einde aan een periode van zeventig jaar communisme. Sindsdien maakt het van oudsher Boeddhistische land de moeilijke overgang naar een democratie. De armoede is in die periode scherp toegenomen. Veel families hebben hun heil gezocht in de hoofdstad Ulaanbaatar, waar ze terecht kwamen in één van de grote, armoedige sloppenwijken. Mensen zonder opleiding blijken onmogelijk werk te kunnen vinden, waardoor ze klem zitten in uitzichtloze positie. Vaak moeten ze rondkomen van twintig dollar per maand.
Als in de winter de temperatuur beneden de min dertig graden zakt, wordt hun leven bedreigd door een gebrek aan goede kleding, voedsel en fatsoenlijke huisvesting. Bijna de helft van de bevolking leeft in een Ger, een traditionele Mongoolse tent, en heeft gebrek aan water en sanitaire voorzieningen. Er zijn echter ook veel mensen die dat niet eens gegeven is. Sommigen vluchten in alcohol, wat vaak leidt tot een slechte gezondheid en tal van sociale problemen als huiselijk geweld. Veel moeders leven met het schrikbeeld dat hun kinderen op straat, of als wees zullen eindigen.

Fair Fabrics, for honest textiles and gifts
Het is een online winkel voor fairtrade interieur textiel en cadeau’s. Koop je een product bij Fair Fabrics, dan draag je direct bij aan de ontwikkeling van de makers ervan. De prijs staat in verhouding tot de werkelijke productiekosten en wordt dus niet bepaald door de verhoudingen op de internationale markt. De opbrengst gaat rechtstreeks naar de persoon die het product heeft gemaakt.
Initiatiefneemster Karin Reinders wil eerlijke handel bedrijven, de gehele collectie is gemaakt met respect voor mens, dier en milieu. Er mag geen sprake zijn van uitbuiting van kinderen, volwassen en dieren en het milieu mag niet worden belast. Belangrijk doel is ook om de producenten direct te ondersteunen, zonder tussenkomst van andere partijen. En de mooie producten kunnen op hun beurt in Nederland meer bekendheid en waardering krijgen.

Direct trade = fair trade

Door directe samenwerkingen aan te gaan met de producenten zorgt Fair Fabrics ervoor dat de eerlijke handel de basis blijft van de winkel. Karin Reinders heeft gezien wat het voor mensen betekent als zij op deze manier de gelegenheid krijgen een inkomen voor hun gezin te verzorgen. Naast de verkoop van het product is het ook belangrijk dat het verhaal wordt overgebracht op klanten. Dat mensen weten wat ze kopen en dat ze met de aankoop bijdragen aan een eerlijkere wereld.

www.fair-fabrics.nl

Mail&Win

Deze Mail&Win-actie is inmiddels afgesloten. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen, en de winnaar(s) van harte gefeliciteerd!
Doe eventueel in onze Mail&Win-rubriek bij andere acties mee.., en ook op Facebook hebben wij wekelijks speciale Facebook-acties. Veel geluk!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *