Nederland draagt bij aan zoektocht naar Kroonappels

Nederland draagt massaal bij aan zoektocht naar Oranje Fonds Kroonappels.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Die ondersteuning gebeurt in de vorm van geld, maar ook met allerlei kennis- en netwerkbijeenkomsten. Op 2 februari 2002 was het Fonds het huwelijkscadeau van het Nederlandse volk aan de Prins van Oranje en Prinses Máxima. Zij zijn dan ook al sinds de oprichting het actieve beschermpaar van het Fonds. Naast de jaarlijkse uitreiking van de Appeltjes van Oranje bezoekt het beschermpaar regelmatig bijzondere initiatieven die door het Fonds gesteund worden. Ter gelegenheid van de aankomende troonswisseling startte het Oranje Fonds een bijzondere zoektocht: die naar de Oranje Fonds Kroonappels.

OranjeFonds

Een bijzondere actie voor beschermpaar
Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, vertelt: “Toen Koningin Beatrix bekend maakte dat zij afstand zou doen van de troon, startten wij de zoektocht naar de Oranje Fonds Kroonappels. We wilden graag iets bijzonders doen voor ons beschermpaar. Wat beter dan iedereen in het Koninkrijk te vragen mee te doen naar de zoektocht naar de Oranje Fonds Kroonappels? Zo wijst men de nieuwe Koning en Koningin de weg naar de mooiste sociale initiatieven in ons land. We zijn heel blij met de enorme input vanuit het hele Koninkrijk. Zowel organisaties als stemmers lieten massaal van zich horen.”

Het hele Koninkrijk doet mee
In totaal meldden bijna 4.000 sociale initiatieven zich aan. 142.827 mensen stemden in de eerste ronde op hun lokale favorieten. Vanaf 28 maart zijn de 60 finalisten bekend na de regionale stemronde, waarin de lokale winnaars elkaar mochten beoordelen. Op 18 april komen deze finalisten bij elkaar om zich te presenteren. Aan het einde van die dag weten we welke drie initiatieven zich Oranje Fonds Kroonappel mogen noemen. Zij ontvangen hun prijs uit handen van de nieuwe Koning en Koningin op 16 mei.

Reizende tentoonstelling Kroonappels
Vanaf juni reist een speciale tentoonstelling door het land. Hier worden de regionale én eindwinnaars gepresenteerd. “We kunnen ons beschermpaar vol trots laten zien wat mensen in Nederland allemaal voor elkaar organiseren. Alle aanmeldingen vormen een prachtige staalkaart van sociaal initiatief in ons Koninkrijk”, aldus Van der Giessen.

www.kroonappels.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *