Oranje Fonds concludeert dat maatjeswerk werkt!

Maatjes vergroten kapitaal.

Nederland telt veel verschillende maatjesinitiatieven, waarbij vrijwilligers een-op-een een steuntje in de rug bieden aan iemand die dat nodig heeft. Het Oranje Fonds ondersteunde ook de afgelopen drie jaar honderden initiatieven met het programma De Beste Maatjes. Onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van het Fonds, wijst uit dat maatjeswerk werkt. Het hebben van een maatje versterkt namelijk vier soorten kapitaal.

Drie jaar lang liep het onderzoek naar het belang van maatjesinitiatieven voor deelnemers en vrijwilligers mee met het Oranje Fonds programma De Beste Maatjes. Deelnemers en maatje ervaren positieve effecten van het contact. Voor de deelnemers zorgt deze vorm van vrijwilligerswerk vooral voor een uitbreiding van het sociale netwerk en voor een betere inzet daarvan (sociaal kapitaal). Daarnaast luistert een maatje en helpt het bij het opbouwen van zelfvertrouwen (emotioneel kapitaal). Een maatje draagt bij aan de ontwikkeling van vaardigheden en kennis (academisch kapitaal). Tot slot draagt een maatje bij aan een verhoogde interesse in culturele activiteiten, betere omgangsvormen en veranderde attitudes (cultureel kapitaal). Voor maatjes is de ‘funfactor’ een belangrijk motief om dit werk te doen.

Oranje Fonds concludeert dat maatjeswerk werkt!

Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, licht toe waarom het Fonds ondersteunen van maatjesinitiatieven zo belangrijk vindt: “Maatjesprojecten leveren waardevolle bijdragen aan zowel deelnemers als vrijwilligers. Elk maatjesproject draagt vanuit zijn eigen karakter bij aan leerprestaties, het zelfvertrouwen, betere omgangsvormen of meer sociaal contact. Mede door deze opbrengsten dragen maatjesprojecten bij aan de sociale samenhang in de samenleving. Ze maken echt het verschil. Wij zijn trots op al die duizenden vrijwilligers die zich inzetten voor een ander en bekijken momenteel hoe we dat in de toekomst kunnen blijven stimuleren en ondersteunen.”

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 30 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Ook maatje worden? Zoek een mooi initiatief in de buurt op www.ikwordmaatje.nl

lees ook:
> Appeltjes van Oranje: voorbeeldinitiatief
> Stem mee op de Appeltjes van Oranje
> Tijdens NLdoet krijgt u het voor elkaar!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *